nieuws

Opvallend optimisme bij bedrijven

bouwbreed Premium

“Ondanks de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten, de goedkope dollar en de hoge grondstofprijzen is het bedrijfsleven beslist niet somber”, stelt Thijs Wöltgens vast. De voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland ziet een nieuwe stabiliteit in de wereldeconomie. “Landen als China en India compenseren de zwakte van de Verenigde Staten. Amerika is niet meer de motor van de economie”.Het ondernemersvertrouwen in de bouw handhaaft zich op een uitzonderlijk hoog niveau. Strubbelingen elders in de wereld tasten de stemming nauwelijks aan.

De onder 42.000 bedrijven uitgevoerde Enquête Regionale BedrijfsOntwikkeling (ERBO) toont in detail de successen en kansen in ondernemersland. Het algehele vertrouwen is in de bedrijven ten opzichte van het absolute topjaar 2006 licht gedaald. Het optimisme is echter nog steeds flink groter dan in – uitgezonderd 2006 – welk jaar ook in de achterliggende twintig jaren.
In de bouwnijverheid geeft 52 procent van de bedrijven met 50 of meer medewerkers aan in 2008 meer omzet te zullen draaien. De kleine bouwers zijn een stuk voorzichtiger. Slechts een kwart van de ondernemers waagt zich aan de prognose van groei. Een jaar geleden gaf nog 31 procent van de kleine bouwbedrijven te kennen op toenemende omzet te rekenen. De groep aannemers die in 2008 krimp verwacht, blijft beperkt tot een slordige 6 procent.

Winst

Van de aannemers met minder dan vijftig medewerkers kondigt 91 procent aan dit jaar met winst te zullen afsluiten. De grote bouwers komen 3 procentpunt slechter uit de verf. In het segment grootbedrijf geeft maar liefst een kwart van de ondernemers aan dit jaar minder winst te zullen maken dan vorig jaar. Bij de kleine bouwers is bij 11 procent een kleiner resultaat op komst.
ERBO wijst uit dat de honger naar nieuwe banen in de bouwnijverheid voorlopig nog niet is gestild. Van de kleine bouwers bereidt 19 procent zich voor op een uitbreiding van de personele sterkte. Bij de grote aannemers is 38 procent van plan in 2008 meer medewerkers in dienst te nemen.

Reageer op dit artikel