nieuws

Ongenoegen Ballast Nedam over justitie

bouwbreed Premium

Ballast Nedam eist dat het Openbaar Ministerie (OM) cementhandelaar Ton de G. alsnog vervolgt voor oplichting van het Nieuwegeinse bouwconcern.

De aannemer is een artikel 12-procedure gestart bij het gerechtshof van Den Haag. Die moet er toe leiden dat ook Ton de G. voor de rechter verschijnt in het proces tegen een aantal topmanagers uit de betonindustrie.
Justitie zag vorige maand nog af van vervolging van De G. vanwege diens vermeende slechte gezondheid. De cementhandelaar mocht zijn strafzaak afkopen voor ongeveer vijf miljoen euro. Vier andere kopstukken uit de betonsector moeten wel terechtstaan. Het betreft Peter F., voormalig divisiedirecteur van Ballast Nedam, Robbie W., oud-topman van de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij, Eke Jan W. en Anton de G., de zoon van Ton de G. Het viertal wordt verdacht van gesjoemel bij de aan- en verkoop van betonbedrijven. Formeel heeft justitie hen slechts valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Dit tot ongenoegen van het bouwbedrijf, dat van mening is dat ook oplichting in de aanklacht had moeten staan.

Makkelijkste weg

Oplichting is een zwaarder vergrijp dan valsheid in geschrifte, maar ook moeilijker aan te tonen. Volgens juristen kiest het OM dan ook voor de makkelijkste weg. “Terwijl de vraag natuurlijk is waarom de heren valsheid in geschrifte hebben gepleegd.”
Bij de rechtbank in Arnhem is Ballast Nedam inmiddels ook een civiele procedure gestart. Het bouwconcern eist daarin ruim 60 miljoen euro terug van de verdachten. Een veroordeling in de strafzaak geeft de bouwer in de verhaalprocedure een sterkere positie. Ook daarom wil Ballast Nedam dat Ton de G. alsnog wordt vervolgd. Overigens kan ook de strafrechter benadeelden een schadevergoeding toekennen. Wanneer de artikel 12-procedure wordt behandeld, kon het Haagse gerechtshof gisteren niet zeggen. De zaak zal in ieder geval achter gesloten deuren plaatsvinden. Het proces tegen de vier verdachten wordt volgend jaar maart gevoerd in de rechtbank van Groningen.

Reageer op dit artikel