nieuws

Nijmegen laat meer van Romeinen zien

bouwbreed Premium

Nijmegen wil het Romeinse verleden beter zichtbaar maken in het stadsbeeld. De medewerking van een projectontwikkelaar blijkt onontbeerlijk.

De nieuwbouwlocatie aan de rand van de stuwwal ten oosten van de stad, ligt op de plek waar de Romeinen rond het begin van onze jaartelling een houten, later een stenen legerkamp bouwden. Het is een van de achttien tot twintig plekken in Nijmegen Oost waar de gemeente het verleden letterlijk boven de grond wil halen. Dat kan niet zonder medewerking van de grondeigenaar.
In het bestemmingsplan voor het gebied is de historische waarde van het terrein vastgelegd. De gemeente stelt geen speciale eisen aan de bouwer, wel geeft het bestemmingsplan de mogelijkheid het Romeinse verleden op het terrein zichtbaar te maken.
Op dit moment werkt de gemeente aan een uitvoeringsplan voor archeologische visualisaties in de stad, zij vroeg Heilijgers om medewerking. Het plan is om op het voorterrein van het appartementencomplex funderingsresten van de houten en de stenen poort en een deel van de muur van het legerkamp te reconstrueren. In de achtertuin zullen een deel van de muur van het legerkamp en de rand van de waterput, deels met het oorspronkelijke tufsteen, opnieuw een plaats krijgen.
Voor de reconstructie gebruikt de gemeente zo veel mogelijk authentieke materialen en bouwtechnieken.

Voorontwerp

Het voorontwerp van Porta Romanum, een gebouw met 42 luxe appartementen, was al klaar toen de gemeente Nijmegen ruim een jaar geleden contact zocht met Heilijgers. “De projectontwikkelaar was vrij snel enthousiast”, herinnert Mieke Smit, beleidsadviseur archeologie en een van de initiatiefnemers van het plan voor archeologische visualisaties.
Het is de eerste locatie uit het nieuwe plan waar de gemeente de historie weer tot leven laat komen. “Maar voortaan willen we eerder inhaken”, laat Smit desondanks weten. “Het liefst zitten we nog voor het voorlopig ontwerp met de ontwikkelaar om de tafel. Dan is nog meer afstemming mogelijk.”
De verschillende locaties, die voor een deel in de openbare ruimte liggen, staan niet los van elkaar. Een wandelroute, informatieborden en een begeleidende website maken eveneens deel uit van het gemeentelijke project.

Uitvoering

Het uitvoeringsplan is nog vers. Als de gemeente eerder was geweest, had Heilijgers wellicht nog meer rekening gehouden met het Romeinse verleden.
“We hadden het complex bijvoorbeeld meer in lijn kunnen brengen met de oorspronkelijke ligging van de muren van het legerkamp”, zegt Esther van Blokland, projectmanager Porta Romanum van Heilijgers. De ontwikkelaar is goed te spreken over de samenwerking met de gemeente. Over praktische zaken zoals onderhoud en toegankelijkheid van de reconstructies op het terrein van het appartementencomplex hebben gemeente en ontwikkelaar goede afspraken kunnen maken.
“In eerste instantie zit je elk met een ander belang aan tafel”, beschrijft Van Blokland het proces. “Gaandeweg hebben we de meerwaarde van archeologische visualisaties ontdekt.” De aandacht voor de geschiedenis van de plek geeft niet alleen extra ‘cachet’ aan het complex zelf.
“De plek is uniek”, vindt Van Blokland. “Maar het gaat om het totaalbeeld. Door een goede inpassing in de omgeving maak je iets bijzonders en creëer je een meerwaarde voor de toekomst. Dat vinden wij belangrijk.”

Reageer op dit artikel