nieuws

Nederlanders leggen Maasvlakte 2 aan

bouwbreed Premium

Het consortium Puma – Boskalis en Van Oord – gaat de Tweede Maasvlakte aanleggen. Het Havenbedrijf Rotterdam wil begin volgend jaar de contracten tekenen.

Puma (Projectorganisatie uitbreiding Maasvlakte) heeft de Belgische concurrenten Jan de Nul en Dredging International verslagen in de slag om de Maasvlakte. Boskalis en Van Oord gaan tussen 2008 en 2013 het eerste deel van de uitbreiding van de Rotterdamse haven aanleggen. Het werk omvat een zeewering, de eerste haventerreinen, 2,5 kilometer kades en de wegen en spoorwegen die nodig zijn om Maasvlakte 2 te ontsluiten. Ook vijf jaar onderhoud na oplevering zit in het contract dat 1 miljard waard is.
Het Havenbedrijf heeft het lastig gehad met de beoordeling van de ontwerpen die beide consortia hadden gemaakt. Deze waren heel verschillend. Onafhankelijke laboratoria hebben de ontwerpen beproefd op sterkte en haalbaarheid. Vervolgens is in overleg tussen de consortia en de opdrachtgever gesleuteld aan de ontwerpen.
Dit heeft uiteindelijk geleid tot twee hoogwaardige aanbiedingen die voldoen aan alle gestelde kwaliteits- en milieueisen. Bij de voorgenomen gunning hebben uiteindelijk de prijs en de bouwtijd de doorslag gegeven. Boskalis en Van Oord tonen zich verheugd met deze order. “Wij zijn trots dat we als Hollands bedrijf dit grote werk in eigen land mogen uitvoeren. Met de Tweede Maasvlakte bevestigt Nederland zijn leidende positie als waterbouwende natie”, zegt Boskalis-voorzitter Peter Berdowski.

Reageer op dit artikel