nieuws

Meer winkels, kantoren en woningen aan Zuidas

bouwbreed Premium

Aan de Zuidas komen 240.000 vierkante meter kantoren, woningen en voorzieningen extra. Bij de aanleg van snelwegen en spoorlijnen in het zogeheten dok is in totaal een toevoeging van 2,64 miljoen vierkante meter haalbaar, zo blijkt uit een gisteren gepresenteerde definitieve visie.

Wethouder Van Poelgeest (GroenLinks) benadrukte bij de presentatie het belang van duurzame ontwikkeling. Bedoeling is dat de helft van de toekomstige bezoekers aan de Zuidas per openbaar vervoer reist. Daarom is de bouw van een derde treintunnel onontkoombaar.
Ook wordt een groter station gebouwd. Station Zuid krijgt een plek op de as van de Minervalaan en wordt qua omvang even groot als het Centraal Station. Verder wordt het gebied zo ingericht, dat in de toekomst doortrekking van de Noord-Zuidlijn naar Amstelveen en Schiphol mogelijk is.

Winkelontwikkeling

Volgens de Visie Zuidas is rond station Zuid extra winkelontwikkeling mogelijk. De hoeveelheid is niet langer gelimiteerd, al moet er wel een relatie met het station zijn.
Bovendien krijgen alle marktpartijen die meedoen aan de Zuidasdok­onderneming gegarandeerd ontwikkelrechten rond het station. Op voorwaarde dat daarvoor vooraf wordt betaald. Voordeel daarvan is, aldus Van Poelgeest, dat een groot deel van de grondopbrengst zeker wordt gesteld.

Aandeelhouder

De gemeente besluit zelf in maart of het als aandeelhouder meedoet aan de Zuidasdokonderneming. Op dit moment laat Amsterdam nog nader onderzoek doen naar de mogelijke risico’s rond de bouw van het dok. Vervolgens zullen Rijk en gemeente het onderling eens moeten worden.
Het definitieve prospectus Zuidas wordt op zijn vroegst eind mei aangeboden aan de eerder geselecteerde acht marktpartijen, waarna zij een bod kunnen uitbrengen op 60 procent van onderneming.
Volgens Van Poelgeest is het niet de bedoeling dat alle acht partijen een aandeel verwerven. Te veel deelnemers zou goede aansturing van de onderneming onmogelijk maken. Over de inrichting van de veiling wordt nog nagedacht.

Reageer op dit artikel