nieuws

Materiaalprijzen stijgen minimaal vijf procent

bouwbreed

De prijzen van bouwmaterialen stijgen komend jaar met tenminste 5 procent. Energie-intensieve materialen stijgen zelfs met meer dan 7 procent in prijs.

Nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen, maar ook renovatie worden komend jaar weer duurder dankzij de stijgende materiaalprijzen. Ook de hogere energie- en transportkosten dragen daaraan bij, laat de brancheorganisatie van Handelaren Bouwmaterialen Hibin weten. “Waar de prijs van grondstoffen omhoog gaat, worden producten van de industrie duurder. Nog zo’n factor vormen de energiekosten. En natuurlijk de transportkosten omdat er in toenemende mate op moeilijk bereikbare locaties wordt gebouwd”, aldus Hibin-voorzitter Gert Smit.
De stijging van de materiaalprijzen zal volgens de organisatie al per 1 januari aanstaande ingaan. Volgens Smit is de bouwmaterialenhandel gedwongen de prijsstijgingen door te berekenen maar doet er alles aan om deze zoveel mogelijk af te vlakken. “Opdrachtgevers en aannemers profiteren wat dit betreft mee van kostenefficiënte maatregelen die de branche de afgelopen jaren heeft genomen. Dankzij onder meer slimme logistieke concepten, just-in-time-leveringen en professionele advisering worden kosten teruggedrongen. Dat geldt ook voor de toenemende inzet van ict-technieken. Door de hoogwaardige logistiek van de bouwmaterialenhandel hoeven aannemers bijvoorbeeld minder lang te wachten op leveringen”, aldus Smit.Ook afgelopen jaar stegen de materiaalprijzen al fors als gevolg van hoge stijgingen van de grondstofprijzen. De stijging was zelfs zo hoog dat daarmee in calculaties vaak onvoldoende rekening mee was gehouden met alle gevolgen voor de winstgevendheid van bedrijven. Voor het komende jaar wordt daarom verwacht dat de bouwprijzen nog sneller zullen stijgen.

Reageer op dit artikel