nieuws

Liftschacht helpt schade opsporen

bouwbreed Premium

Grondtrillingen uit de liftschacht kunnen helpen structurele beschadigingen aan gebouwen op te sporen.

Goed functionerende liften zoeven meestal zonder veel vibraties op en neer. De contragewichten in de liftschachten veroorzaken echter vrijwel altijd trillingen. Deze trillingen manifesteren zich als storing (ruis) wanneer bouwkundigen met kunstmatig opgewekte vibraties of via seismische trillingen de structurele integriteit van een gebouw meten. “Wanneer je seismische trillingen meet in een gebouw, zie je vaak de liften in de metingen op en neer gaan”, aldus Robert Nigbor, onderzoeker van de University of California in Los Angeles.
Nigbor, gespecialiseerd in Earthquake Engineering, verandert nu een nadeel in een voordeel door de trillingen van de contragewichten juist te gebruiken. Hij heeft onderzoek gedaan in een zeventien etages hoog staalskeletgebouw in Los Angeles, waarin na een aardbeving op elke etage gevoelige bewegingsdetectors waren geplaatst. Hij ontdekte dat de sensoren gevoelig genoeg waren om de vibraties op te vangen die werden veroorzaakt door de liften.
Door het regelmatige patroon van trillingen dat de contragewichten veroorzaakten vast te leggen, werd het mogelijk verandering in het gebouw op te merken. Beschadigingen of zwakke plekken veroorzaakten namelijk corresponderende veranderingen in de manier waarop de trillingen van de contragewichten zich door het gebouw voortplantten.

Grondtonen

Nighbor en zijn collega’s ontdekten dat de trillingen van de liftgewichten grondtonen veroorzaakten, laagfrequente trillingen die het beste resultaat geven als men zoekt naar beschadigingen in een stalen structuur. Er kleeft ook een nadeel aan dit systeem. Na elke onderhoudsbeurt aan de lift verandert het patroon van trillingen en kan men weer van voren af aan beginnen.

Reageer op dit artikel