nieuws

Leeuwarden schakelt over op led

bouwbreed Premium

De gemeente Leeuwarden investeert drie ton in duurzame energieprojecten. Op termijn moet onder meer alle openbare verlichting in de Friese hoofdstad led-verlichting zijn.

Het plan is om in overleg met Essent in bestaande armaturen led-lampen te draaien. Momenteel zijn twee panden in de stad als proef al verlicht met led-lampen. Volgens energiecoördinator Bouwe de Boer van de gemeente voldoet dit goed. Meer dan honderd winkels gaan eveneens over op de energiezuinige verlichting. Het is de bedoeling dat ook de openbare verlichting in de nieuw aan te leggen woonwijk De Zuidlanden led-verlichting krijgt. De gemeenteraad van Leeuwarden nam onlangs een motie aan waarin werd opgeroepen te onderzoeken of het duurzame led kan worden toegepast in lantaarnpalen. De Boer stelt dat de Friese hoofdstad “een tegenoffensief van led” wil opzetten tegen de campagne van Minister Cramer voor spaarlampen. “Over die campagne waren wij wat geïrriteerd, want die had je twintig jaar terug ook al. Led is de toekomst. In aanschaf is het duurder, maar in gebruik veel zuiniger.”
Andere projecten die Leeuwarden wil uitvoeren zijn onder meer de stadsverwarming in de wijk Camminghaburen op biogas te laten draaien, de bouw van meer tankstations voor biodiesel en de subsidie van vier ondernemers die elektrische personenauto’s willen ontwikkelen.

Reageer op dit artikel