nieuws

Lana du Croq mag Grote Marktstraat herinrichten

bouwbreed Premium

Lana du Croq mag het ontwerp maken voor de herinrichting van de Grote Marktstraat.

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse Du Croq werkte eerder in Den Haag aan het interieur van het Shell hoofdkantoor. Voor dit gebouw ontwierp ze onder meer wandbekleding en tapijten. Hetzelfde gevoel voor decoratie komt terug in de ideeën voor zowel de bestrating in groot formaat betontegels met fijngelaserde patronen, de straatverlichting en de metalen bankjes als ontmoetingsplekken.
De fietsers die nu kriskras door het winkelend publiek moeten rijden, krijgen door de nieuwe trottoirbanden een duidelijke afscheiding. “Toen ik in Nederland kwam, merkte ik dat het belangrijk is wie voorrang heeft”, verklaart Du Croq lachend.
Het idee van Du Croq van het Nederlandse Architectenbureau Ellerman Lucas Van Vugt (ELV) uit Rijswijk, wint van de Spaanse Beth Galí, Paul Achterberg van het Nederlandse ontwerpbureau Quadrat en Peter Wilson uit Duitsland.
Wethouder Peter Smit noemt de inzendingen van de drie anderen “oerdegelijk en saai” vergeleken bij dat van Du Croq dat “rijk, ruimtelijk en erg Haags” is.
Het streven is het ontwerp voor volgende zomer af te hebben, zodat in 2010 de bouw kan beginnen. De gemeente Den Haag heeft hiervoor 2,5 miljoen gereserveerd.

Reageer op dit artikel