nieuws

Kroon fluitende toren tijdelijk dichtgezet

bouwbreed Premium

Sinds de eerste stormen dit najaar wordt de omgeving van de woontoren bij het Haagse station Hollands Spoor geteisterd door hoge fluittonen. Die doen zich vooral voor bij stevige zuidwestenwind die tegen de gevel blaast, afbuigt naar boven en daar door de roosters wordt geperst van de staalconstructie die op 132 meter hoogte enkele meters uitkraagt. Die kroon is vooral is om architectonische redenen aangebracht, maar doet tegelijkertijd dienst als ophanging voor de glazenwassersinstallatie. Ten behoeve van de inspecties zijn de stalen roosters van de kroon beloopbaar uitgevoerd.

Sinds de eerste stormen dit najaar wordt de omgeving van de woontoren bij het Haagse station Hollands Spoor geteisterd door hoge fluittonen. Die doen zich vooral voor bij stevige zuidwestenwind die tegen de gevel blaast, afbuigt naar boven en daar door de roosters wordt geperst van de staalconstructie die op 132 meter hoogte enkele meters uitkraagt. Die kroon is vooral is om architectonische redenen aangebracht, maar doet tegelijkertijd dienst als ophanging voor de glazenwassersinstallatie. Ten behoeve van de inspecties zijn de stalen roosters van de kroon beloopbaar uitgevoerd.
Op een definitieve oplossing studeren eigenaar Vestia, architect Paul Bontenbal en adviesbureau Peutz nog. Maar om de omgeving zo snel mogelijk te vrijwaren van de herrie wordt voorlopig de hele kroon dichtgezet. Daarvoor zijn 380 multimplex platen nodig van 9 millimeter dikte. Die worden momenteel op maat gezaagd door een timmerbedrijf. Eind volgende week begint de montage, waarvoor twee werkweken nodig zijn. De platen worden met tie-raps aan de roosters bevestigd, omdat een vallende schroef van 132 meter een dodelijk projectiel is.
Bij het constructief ontwerp was Corsmit er al vanuit gegaan dat de roosters dicht zouden zijn, zodat de staalconstructie de extra windlasten wel aankon.
Een simpeler noodoplossing, het omwikkelen van de hele kroon met bouwzeil, levert volgens projectleider Waldo Noordam van Vestia veel grotere windlasten op, waar de constructie niet op is berekend.

Reageer op dit artikel