nieuws

Kamer staat pal achter de Zeeuwen

bouwbreed Premium

Stevig conflict met kabinet over ontpoldering Zeeland

Stevig conflict met kabinet over ontpoldering Zeeland
Marianne Wuite
Het parlement eist dat het kabinet helemaal afziet van gedwongen onteigening van Zeeuwse landbouwgronden voor de ontpoldering. Het kabinet wil die mogelijkheid wel openhouden.
De omstreden ontpoldering in Zeeland stond gisteren centraal tijdens het Kameroverleg over het verdrag met België over de verdieping van de Westerschelde. Onderdeel van de afspraken met de Belgen is het plan om 600 hectare Zeeuwse landbouwgrond onder water te zetten zodat er nieuwe natuur kan komen. De Zeeuwen hebben er grote moeite mee dat grondeigenaren gedwongen worden de op zee gewonnen landbouwgrond te verkopen die vervolgens onder water wordt gezet. Een ruime Kamermeerderheid steunt het protest en wil alleen met het Westerschelde-verdrag instemmen als gedwongen onteigening van de baan is. Volgens de Kamer moet het kabinet maar ergens anders grond voor nieuwe natuur zoeken als de eigenaren in de betreffende polders hun grond niet vrijwillig willen afstaan.

Keuze

Minister Verburg (Landbouw) hield de Kamer gisteren voor dat Nederland geen andere keuze heeft dan de betreffende polders terug te geven aan de zee. Haar toezegging dat ze alles op alles zal zetten om gedwongen ontpoldering te voorkomen, ging de fracties niet ver genoeg. Verburg verklaarde daarop dat ze opnieuw naar de kwestie gaat kijken. Binnen een week moet blijken of het kabinet alsnog van gedwongen onteigening afziet.

Reageer op dit artikel