nieuws

Jongerencentrum tegen kostprijs in Stadskanaal

bouwbreed

Een aannemer, twee installatiebedrijven en een architect werken tegen kostprijs mee aan de bouw van een nieuw jongerencentrum in Stadskanaal.

Jongeren bouwen in Stadskanaal momenteel hun eigen jongerencentrum De Kwinne. Ongeveer twintig leerlingen bouw- en elektrotechniek werken onder leiding van docenten en de aannemer aan het architectonisch markante gebouw. Het is een bijzonder project, waarbij diverse partijen maatschappelijk ondernemen in de praktijk brachten, vindt Maria Ruyg­rok van initiatiefnemer Stichting Welstad.
Aannemersbedrijf Gebroeders Benus uit Musselkanaal, installatiebedrijf Aalbers uit Nieuw Buinen, Huisman Warmtetechniek uit Stadskanaal en Architect Jan Wind werken tegen kostprijs. Woningcorporatie WoonCom voert de bouwdirectie kosteloos uit en stelt geld beschikbaar voor leermeesters. Het Noorderpoortcollege in Stadskanaal verdient door de inzet van zijn leerlingen (16-20 jaar) in totaal 40.000 euro aan manuren terug. Welzijninstelling Welstad bracht de partijen bijeen. Aannemer Paul Benus spreekt van ‘een uniek concept’. Hij heeft al twee oud-leerlingen van het Noorderpoortcollege in dienst genomen. “Ze hebben gouden handjes”. Het voordeel is dat hij ze een aantal weken aan het werk heeft gezien. “Ze draaien een poosje mee en sprongen er echt uit.” Teammanager techniek Anne de Vries en projectleider Jan Jongsma zijn al even enthousiast. “Dit is een echt leerwerkproject om deze leerlingen extra te motiveren voor een baan in de bouw”, stellen beiden. “Ook planners en tekenaars van niveau 4 (de oude mts red.) krijgen nu een zinvolle stage en hebben daardoor sneller kans op een baan. De bedrijven zien de kwaliteiten van de praktisch ingestelde leerlingen.”

Reageer op dit artikel