nieuws

Jachthaven in Haarlem om financiële reden afgeblazen, aanleg stadshaven gaat wel door

bouwbreed Premium

Het Scheepsmakerskwartier krijgt een stadshaven aan het Spaarne. De jachthaven op Schoteroog gaat niet door.

In het concept masterplan van ontwikkelaar Principaal krijgt het Scheepsmakerskwartier om historische redenen weer nautische kwaliteiten, waaronder een stadshaven voor passanten en een openbaar toegankelijke kade.
Hierdoor wordt het stadscentrum opgerekt over de Spaarne heen. “Nu is de kade vrij ontoegankelijk”, volgens een woordvoerder van de gemeente. De aanleg van de jachthaven bij bedrijventerrein Waardepolder, een stuk noordelijker dan het Scheepsmakerskwartier, gaat om financiële redenen niet door.

Inkomsten

Recreatieschap Spaarnwoude denkt – na twee jaar onderzoek – niet genoeg inkomsten te kunnen genereren, aldus Bert Oosterga van het recreatieschap. De nieuwe haven met circa 500 ligplaatsen zou twee bestaande jachthavens vervangen. Die moeten verdwijnen vanwege de aanleg van de 260 meter lange Schoterbrug over het Spaarne.
De gemeente Haarlem moet nu met een alternatieve oplossing voor de plaats van een jachthaven komen. Nu de twee jachthavens blijven liggen, is de bouw van de Schoterbrug vertraagd. Hieraan werkt de combinatie “Land in Zicht”, bestaande uit Strukton, Boskalis en Van Hoogevest Ontwikkeling. Ook de bouw van 136 woningen laat hierdoor op zich wachten, aldus de gemeentewoordvoerder.

Reageer op dit artikel