nieuws

Het papegaaiencircuit

bouwbreed

De wereld zit vol papegaaien, dat is iedereen bekend. Dat die elkaar napraten is evenmin een geheim. Dat zij daarmee ook de beurskoersen beïnvloeden bleek deze week weer klip en klaar.

De wereld zit vol papegaaien, dat is iedereen bekend. Dat die elkaar napraten is evenmin een geheim. Dat zij daarmee ook de beurskoersen beïnvloeden bleek deze week weer klip en klaar.
Imtech en BAM hebben dat weer eens aan den lijve ondervonden. Met de harde westenwind dreef het gerucht mee dat BAM interesse zou hebben in Imtech. Voor de echte kenners is het geen geheim dat BAM al langer op zoek is naar uitbreiding in de techniekhoek. Dat het om Imtech zou gaan is echter meer dan onwaarschijnlijk.
BAM zoekt uiteraard uitbreiding in de installatiesector die in de bouw werkzaam is. Imtech doet dat wel maar heeft nog vele andere ijzers in het vuur staan. Zo werkt het bedrijf ook veel in de industrie en de maritieme sector.
Toch geloofden kennelijk nog velen het papegaaiencircuit. Imtech schoot omhoog en BAM verloor wat. Logisch ook, Imtech, als het al te koop is, moet een flinke duit kosten. Dat kan BAM niet zo uit de achterzak betalen, dus zullen er aandelen aan te pas moeten komen. Degenen die er echt verstand van hebben, wedden duidelijk op een ander paard, Heijmans. Daarvan ging de koers tegen het einde van de week ineens enkele procenten omhoog. Natuurlijk is het aandeel laag gewaardeerd, dus een positieve koerscorrectie ligt voor de hand.
BAM heeft echter best trek in Burgers Ergon. Voor de Bunnikse bouwer is het veel goedkoper om Heijmans te kopen dan Imtech.
Intussen blijven de koersen van de bouwers relatief laag behalve van Ballast Nedam. Dat brengt Deloitte ertoe de Nederlandse bouwers tot overnamekandidaten van buitenlanders te bombarderen. Op zich is dat logisch ware het niet dat juist Franse en Spaanse bouwers tot nu toe weinig interesse hebben getoond in Nederlandse bouwers. Ons land heeft nu eenmaal geen concessiemarkt, iets waar zij juist uitermate in geïnteresseerd zijn.
Het papegaaiencircuit zal zich hier ongetwijfeld weer niets van aantrekken. Er is dus geld te verdienen.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel