nieuws

Het Oosten bouwt 330 woningen in Oostelijk Havengebied

bouwbreed Premium

Kristal Projectontwikkeling is op de laatste open plek van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam-Zeeburg begonnen aan de bouw van woningcomplex Argentinië.

In drie bouwblokken komen 330 huurwoningen, waarvan 90 sociale huurwoningen. De begane grond krijgt 4500 vierkante meter voorzieningen. Onder het complex komt een parkeergarage met 350 plekken. Oplevering van het door VolkerWessels/ Van Hattum Blankevoort te bouwen complex wordt in 2010 verwacht.
Argentinië is ontworpen door de architecten Marc Breitman en Rob Krier. De bouwplannen voor dit gebied dateren al van het midden van de jaren negentig. Aanvankelijk was daar een door Koen van Velzen ontworpen woongebouw met luxueuze lofts voorzien. Deze woningen bleken onverkoopbaar. Reden voor woningcorporatie Het Oosten om een geheel nieuw, ‘minder modernistisch en koel’ bouwplan te laten maken. Volgens directeur Frank Bijdendijk past het jongste plan veel beter bij wat huurders willen. Het heeft de corporatie echter veel moeite gekost om welstandtoezicht van de gewijzigde bouwstijl te overtuigen.
Vorige week maakte wethouder Van Poelgeest van grondzaken woningcorporatie Het Oosten nog het verwijt dat zij dit jaar te weinig woningen in aanbouw neemt: slechts 109 van de voorgenomen 566 woningen. De gemeente weigert de start van Argentinië mee te tellen bij de bouwproductie over 2007. Daadwerkelijke bouw begint pas begin volgend jaar.
Dat was de reden waarom wethouder Van Poelgeest ondanks de aankondiging, woensdag ook niet aanwezig was bij de eerste bouwhandeling.

Reageer op dit artikel