nieuws

Gemeente Diemen kan extra geld voor wegen vergeten

bouwbreed

De gemeente Diemen krijgt geen extra geld van het Rijk voor een goede inpassing van de verbrede A1 en A10-Oost. Dat meldt verkeerminister Eurlings aan de Tweede Kamer.

In een brief over de wegverbredingen tussen Amsterdam en Almere helpt Eurlings Diemen uit de droom dat de gemeente kan rekenen op extra geld voor een inpassing van de A1 en de A10-Oost die elk met twee rijstroken worden verbreed. Diemen heeft zelf een ontwerp voor een goede inpassing laten maken door Movares dat voorziet in glazen overkapping met zonnepanelen. De overkapping van de verbrede wegen kost ongeveer 300 miljoen euro. Een deel van de investering kan worden terugverdiend met de winning van zonne-energie.

Bovenwettelijk

Voor minister Eurlings is financiering van het Rijk voor dergelijke plannen niet in beeld, zo valt uit zijn brief op te maken. Eurlings wil in plaatsen als Diemen, Ouderkerk, Duivendrecht en het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer alleen geld uittrekken voor de maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de wettelijke normen voor geluid en luchtkwaliteit. Eventuele bovenwettelijke maatregelen komen voor rekening van de betrokken gemeente, meldt hij aan de Kamer. Met zijn opmerkingen reageert Eurlings op vragen van de Kamer die opheldering vroeg over de investeringen in de ruimtelijke inpassing van de verbrede wegen. De Kamer wilde vooral weten waarom Amstelveen en Amsterdam-Zuid Oost veel extra geld krijgen zodat er tunnelbakken kunnen komen en gemeenten als Diemen en Duivendrecht niet.
Volgens Eurlings zijn de extra investeringen in Amstelveen en Amsterdam nodig omdat anders de milieunormen worden overschreden. Een rol speelt ook dat Amsterdam en Amstelveen zelf respectievelijk 70 en 100 miljoen euro uittrekken.

Reageer op dit artikel