nieuws

Friesland kiest Duitse aannemer

bouwbreed

De Duitse aannemer Schaffitzel gaat twee houten bruggen in Sneek bouwen. Hij won de gunning van Van Hattum en Blankevoort uit Woerden.

Op de Europese aanbesteding schreven twee bouwers in; de Duitse Schaffitzel en Van Hattum en Blankevoort uit Woerden. Volgens gedeputeerde Piet Adema (CU) rekende de provincie op meer gegadigden. Tijdens de bekendmaking van de gunning vrijdag sprak hij van “een innovatief project met landelijke uitstraling”.
De brug Akkerwinde kost 3,7 miljoen en wordt 40 meter lang, 20 meter hoog, 12 meter breed en heeft een vrije overspanning van 32 meter. Zij moet volgend jaar klaar zijn. Daarna besluit de provincie of de iets kleinere brug Molenkrite (2,5 miljoen) er komt.
Door het speciale karakter vallen de bouwkosten ongeveer 2 miljoen hoger uit. De Akkerwinde wordt de eerste brug ter wereld van accoyahout waarover verkeer van 60 ton kan rijden. Schaffitzel uit Schwabischhall laat momenteel een hal bouwen voor de productie van de onderdelen, vertelt Ron de Boer namens het bedrijf. De onderneming bouwt jaarlijks ongeveer dertig bruggen in Europa. “Ze hebben zeer veel ervaring met gelamineerd hout, maar vinden het een uitdaging om met accoya te werken.”

Zuur

Bij deze duurzame houtsoort wordt radiate pine bewerkt met azijnzuur. Schaffitzel onderzoekt hoe het hout reageert op de te gebruiken resorsinollijm. Het staal van de draadeinden wordt omhuld door een lijmcoating omdat azijnzuur met staal een agressieve verbinding kan aangaan, zegt De Boer.
De Boer stelt dat de bouw van de brug in de hele wereld met grote belangstelling wordt gevolgd. Het beheer en onderhoud komt in handen van Rijkswaterstaat. Behandeling van het hout is niet nodig.
TNO en de Bouwdienst van Rijkswaterstaat deed al negen maanden onderzoek naar de haalbaarheid van een houten brug voor de zwaarste verkeersklasse. Hieruit bleek dat de brug, een ontwerp van Achterbosch Architectuur en Onix uit Leeuwarden, 60 jaar mee kan.

Reageer op dit artikel