nieuws

Er komt geen mens meer aan te pas

bouwbreed

Jenika Hentschel en Frank Urban, ontwerpen in 2006 sloopkrab ‘Brachyo’. Transluszent, een industrieel ontwerpbureau van vier jonge ontwerpers, werken het idee uit tot een prototype.

Jenika Hentschel en Frank Urban, ontwerpen in 2006 sloopkrab ‘Brachyo’. Transluszent, een industrieel ontwerpbureau van vier jonge ontwerpers, werken het idee uit tot een prototype.
In de typische Oost-Europese ‘Plattenbau’ is veelvuldig gebruik gemaakt van Morinol-kit, een voegmiddel dat voor 40 procent bestaat uit asbest. Brachyo is mede ontworpen om het giftige goedje snel, efficiënt en veilig te verwijderen.
“Een hijskraan tilt de robot op het dak van een gebouw die zich dan verdieping voor verdieping naar beneden werkt. Volledig computergestuurd, er komt geen mens aan te pas. Met een speciaal opzetstuk wordt de Morinol-kit als het ware tussen de voegen uitgezogen, waarbij het eerst wordt bevroren, zodat er geen stof vrij komt. Brachyo is zo ontworpen dat hij sloopmateriaal direct scheidt.”

Reageer op dit artikel