nieuws

Dwarsliggende honingraten ondersteunen stempels

bouwbreed

Vele jaren geleden adverteerde een Nederlandse broodfabrikant met ‘Bums, dwarsgebakken’, een mals brood waarvan het deeg na het rijzen, en voorafgaand aan het bakken, op zijn kant in de broodvorm was gelegd. Ook bij sandwichmateriaal is dat kantelen mogelijk, met als resultaat een lichte plaat met dwarsliggende honingraten, die zelfs de druk van zwaarbelaste stempels kan weerstaan.

“Het kan kloppen dat je nog niets over ons product hebt kunnen lezen,” zegt L-Sim directeur N. van der Mark, “want we wilden eigenlijk pas vanaf de eerste week van 2008 in de openbaarheid treden: bladen benaderen, op beurzen gaan staan en dergelijke. We hebben ons bewust stilgehouden, want het product was tot eind november nog niet uitontwikkeld en we wilden niet te vroeg de markt op. Maar nu is ons stempelschot echt helemaal marktklaar.”
L-Sim ontwikkelde een speciaal sandwichmateriaal om te gebruiken als losse plaat onder de stempels van bijvoorbeeld een kraanwagen. Dit ter stabilisatie van het voertuig en ter bescherming van de ondergrond, vaak een wegdek. Een nadeel van de bestaande stempelplaten is hun hoge gewicht, wat problemen geeft met de Arbowet en de Europese regels voor de maximale asdruk van voertuigen. Aan de andere kant zijn de bestaande sandwichplaten weliswaar licht, maar ze hebben toch niet de hoge druksterkte en buigstijfheid die ze als stempelplaat zouden moeten hebben.
Van der Mark, die ruim 25 jaar bij Fokker aan sandwichmaterialen werkte: “Toen de verticale transportsector bij ons kwam voor een lichte stempelplaat, hebben we als experiment een traditionele sandwichplaat meegegeven, met een honingraatstructuur tussen twee massieve ‘toplagen’. Maar die plaat deukte helemaal in, dat was geen succes.”

Afwisselen

Van der Mark maakte vervolgens een soort multi-sandwichplex door steeds een laag honingraten van een thermoplastische kunststof af te wisselen met een laag glasvlies geïmpregneerd met een thermohardende epoxyhars. Daarbij staan de honingraten loodrecht op de harde lagen, net als in een moderne deur. Vervolgens zaagt de uitvinder dunne plakken van het blok multi-sandwichplex af, loodrecht op de vezelversterkte platen. Op de zaagvlakken van die plakken komt weer een toplaag van glasvezelvlies geïmpregneerd met thermohardende kunststof. De honingraten liggen nu dus evenwijdig aan de uiteindelijke toplagen, in plaats van loodrecht daarop zoals bij de al eerder genoemde deur. En de tussen de honingraten lopende vezellagen staan nu loodrecht op de aangebrachte toplagen. Hoe ondieper de honingraten, hoe dichter de vezeltussenlagen bij elkaar liggen en hoe hoger de druksterkte van de plaat. Want eigenlijk zijn het de opstaande glasvezellaagjes die de stempeldruk weerstaan, en niet de raten.
Van de Mark: “Eind 2006 bleek ons prototype zes tot zeven keer zo sterk als een gewone sandwichplaat. We zijn toen bij een paar grote kraanbedrijven langs geweest voor uitgebreide tests in de praktijk. Op grond daarvan hebben we ook de harde glas-epoxy toplaag aan de bovenkant van de stempelplaat vervangen door een toplaag van gemalen kurk in kunstrubber, zonder enig sterkteverlies van de plaat. Per vierkante centimeter is de toelaatbare druk nog steeds 50 kilo, terwijl het materiaal twee tot vijf keer lichter is dan bestaande stempelschotten. En natuurlijk zijn de platen ook goed bruikbaar onder stempels die een bouwkundige constructie ondersteunen.”

Reageer op dit artikel