nieuws

Droogdok RDM br oedplaats voor innovaties

bouwbreed Premium

Het voormalige RDM-terrein op het Rotterdamse schiereiland Heijplaat wordt een ontmoetingspunt voor bedrijvigheid en beroepsonderwijs. Initiatieven op het gebied van drijvende bouwvormen krijgen een belangrijke plaats.

In de 23.000 vierkante meter metende hal waar de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) een paar jaar geleden nog onderzeeboten bouwde, is nu de bouw van onderwijsruimtes in volle gang – op een zwevende vloer op 9 meter hoogte. Op de bestaande vloer komen de werkplaatsen van innovatieve bedrijfjes die actief zijn op het gebied van duurzame energie, (auto)mobiliteit en bouw.
“Als de leerlingen tijdens de lessen uit het raam kijken, zien ze beneden zich waar ze het voor doen. We willen doen en denken zo dicht mogelijk bij elkaar brengen”, vertelt projectleider Bert van Pelt (Albeda College). In Droogdok RDM, zoals het project is gedoopt, hebben de letters RDM een nieuwe betekenis: Research, Design and Manufacturing.
Het Albeda College nam direct na het faillissement van RDM in 2004 de interne vakopleidingen voor verspanen, lassen, elektrotechniek en constructiebankwerk van RDM over. Hogeschool Rotterdam haakt daar nu op in met opleidingen voor autotechniek, bouwkunde en industrieel product ontwerpen. Door die opzet vinden na voltooiing van de verbouwing zeshonder tot achthonderd leerlingen van diverse opleidingsniveaus elkaar in een vroeg stadium. Bij de bedrijfjes die vanuit hetzelfde complex opereren kunnen zij gezamenlijk werken aan technische projecten. Dat moet leiden tot maximale kruisbestuiving.
Bedrijven die tot op heden zijn neergestreken op het RDM-terrein houden zich onder meer bezig met ontwikkeling van hybride autobussen, windmolens en testmaterieel voor flensafdichtingen. Ook rijden er waterstofkarretjes van Formula Zero, de ontwikkelaar van ’s werelds snelste brandstofcelvoertuig. Het naastgelegen RDM-directiegebouw wordt uitvalsbasis voor initiatieven op het gebied van bouwkunde. Behalve het projectbureau Stadshavens Rotterdam en een afdeling van de Academie van Bouwkunst Rotterdam komen hierin bedrijven die zich bezighouden met bouwen op het water; met het oog op schaarser wordende bouwgrond en stijging van de zeewaterspiegel een branche met toekomst.

Concepten

Het fabrieksterrein en de enorme dokken van RDM vormen een ideale plek om nieuwe concepten te ontwikkelen. “We kunnen hier prototypen bouwen en te water laten”, zegt Jasper Mulder van Dutch Docklands, een bedrijf dat betrokken is bij de ontwikkeling van 83 drijvende ‘woorden’ met 404 woningen in de eilandengroep Palm Jebel Ali in Dubai. Door de aanwezigheid van de opleidingsinstituten kan het bedrijf studenten inschakelen bij de ontwikkeling van nieuwe projecten. Mulder: “En we zijn er ook als eerste bij als talenten van school komen”.
Droogdok RDM moet vanaf september 2008 volledig operationeel zijn.

Reageer op dit artikel