nieuws

Campagne voor schone afvalbranche

bouwbreed Premium

Werknemers in de bouw, sloop- en afvalbranche worden vanaf eind volgende maand nadrukkelijk aangespoord om misstanden bij het vervoer van grond en bouwpuin anoniem te melden.

Het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM) start dan samen met de organisatie Meld Misdaad Anoniem een grootscheepse campagne, die uiteindelijk moet leiden tot een schonere afvalbranche. Volgens LOM-secretaris Fred Kok overtreedt 5 procent van de bedrijven die zich bezighouden met vervoer van bouwafval en grond “willens en wetens” structureel de regels.
“Daarmee verpesten zij het voor de hele sector. Het beeld is nu dat er veel wordt gerommeld met grond en bouwafval. Voor een integer bedrijf is dat vervelend. Daarbij komt dat de malafide transporteurs en verwerkers veelal onder de prijs werken en dus voor oneerlijke concurrentie zorgen.”
Kok wil vooral “de rotte appels” uit de branche plukken. “Het gaat ons niet om de bedrijven die in eerste aanleg per ongeluk een keer een scheve schaats rijden. We zoeken de ondernemers die systematisch de kantjes ervan aflopen. De notoire overtreders dus.” De campagne, die 29 januari van start zal gaan, richt zich op iedereen die te maken heeft met afvalstromen uit de bouwhoek. Dat kunnen vrachtwagenchauffeurs zijn, maar ook personen die aan een transportband staan.

Drempel

“Chauffeurs weten doorgaans heel goed wat ze in hun bak hebben zitten. Maar de drempel om misstanden bij de baas te melden, is best hoog”, zegt LOM-secretaris Fred Kok. “Hun baan staat immers op het spel. Wellicht trekken ze sneller aan de bel als hun melding anoniem is. Ik denk overigens niet alleen aan chauffeurs. Ook bedrijfsleiders zien en horen veel.”
Via billboards langs de A2 en folders die verspreid worden bij truckers-cafés, zullen ze worden opgeroepen om tips over mogelijke milieudelicten door te geven. Kok rekent uiteindelijk op enkele honderden meldingen.

Reageer op dit artikel