nieuws

Bouwprojecten sneller los van luchtkwaliteit

bouwbreed Premium

Verkeersminister Eurlings denkt erover de koppeling van bouwplannen aan luchtnormen versneld los te laten. Al in zijn ministerperiode kan een wetswijziging op tafel liggen.

De commissie-Elverding heeft de extra opdracht meegekregen om de ontkoppelingsmogelijkheden voor de middellange termijn te onderzoeken, liet Eurlings weten. Met dat advies in de hand onderneemt hij dan actie.
Dat bleek tijdens de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat. De minister zei niet uit te sluiten dat in zijn ministerperiode een wetswijziging op tafel ligt. Dit om de snelheid er in te houden. “Het is geen taboe”, verduidelijkte hij. Enkele maanden geleden riep Eurlings nog dat tot 2015 ontkoppeling van de luchtnormen niet aan de orde is.
Eurlings wil wel zorgvuldigheid in het traject. Elverding, die met voorstellen komt om infra­projecten te versnellen, moet daarom de minister volgend jaar adviseren of ontkoppeling ook echt nodig is.
Ontkoppeling helpt de bouwprojecten die nu in de wacht staan overigens niet, waarschuwde de minister. “De rechter zal mij dan terugsturen dat ik aan gelegenheidsredenering doe. We kunnen de regels voor deze projecten niet veranderen, omdat we er niet uitkomen.”
De verkeersminister noemde het gisteren winst dat het kabinet nadenkt over ontkoppeling. Dat zei hij richting VVD’er Paul de Krom die hier al langer voor pleit. De VVD ziet de harde juridische koppeling tussen ruimtelijke plannen en de Europese milieunormen in het Nederlandse recht als de belangrijkste rem voor projecten.
Het CDA en de PvdA vinden het goed dat het kabinet nadenkt over ontkoppeling. Maar Kamerlid Diederik Samson (PvdA) wil niet dat Elverding aangeeft wanneer het kabinet de koppeling laat varen.

Reageer op dit artikel