nieuws

Boete leveranciers metalen roosters

bouwbreed Premium

De NMa heeft drie leveranciers van metalen roosters een boete van in totaal 2,7 miljoen euro opgelegd wegens kartelvorming.

De NMa heeft drie leveranciers van metalen roosters een boete van in totaal 2,7 miljoen euro opgelegd wegens kartelvorming.
De kartelwaakhond heeft bewijs in handen dat zes roosterleveranciers tussen januari 1998 en maart 2004 afspraken maakten over onder meer prijzen en opdrachten. Het gaat om Roto, Arco Reuver en Dejo Metaalindustrie, RST Meiser, Thielco en Las Pers.
Volgens de NMa kwamen de bedrijven regelmatig bij elkaar om de prijzen voor roosters, die gebruikt worden in trappen, balkonhekken en vloeren, onderling af te stemmen. Bovendien verdeelden ze grote werken en maakten ze afspraken over hun marktaandelen. Met ruim 1,5 miljoen euro kreeg Thielco de hoogste boete. RST Meiser moet ruim 610.000 euro betalen; Las Pers dik 560.000. Roto zag zijn boete van ruim 8 miljoen euro kwijtgescholden worden omdat het bedrijf het kartel opbiechtte. Ook de twee dochters van Roto, Dejo en Arco Reuver, kregen om die reden uiteindelijk geen sanctie opgelegd.
Volgens NMa-topman Pieter Kalbfleisch wisten de directies van de ondernemingen heel goed dat hun gedrag illegaal was. “Niettemin zetten ze het kartel voort en probeerden op allerlei manieren hun sporen te wissen”, aldus Kalbfleisch.

Reageer op dit artikel