nieuws

Bevestigingsoog viaduct breekt twee keer; verhuizing mislukt

bouwbreed Premium

Van onze redactie techniekHet verplaatsen van een een viaduct van de A2 bij Utrecht is maar ten dele gelukt. Aannemer Strukton staakte het werk toen een bevestigingsoog voor de tweede keer afbrak.

Het viaduct van 9 ton had na dit weekeinde 18 meter zuidelijker moeten liggen. Met ankerstangen en een vijzels begon Strukton vrijdagnacht vol goede moed. Over speciale teflonplaten gleed het betonnen kunstwerk elk uur een meter verder. Zestien uur later, toen beide bevestigingsogen een keer waren afgebroken, besloot Strukton het werk te staken; de weg moest weer open voor het inmiddels wakker geworden winkelpubliek. Bovendien moet het nabijgelegen tijdelijke muziekcentrum dat volgende week wordt opgeleverd, bereikbaar zijn.

Pech

“Puur een voorbeeld van technische pech”, meent Alfred Memelink, woordvoerder van Rijkswaterstaat. “Als je de constructie ziet heb je niet het idee dat er iets mis kan gaan.” Memelink hoopt dat Strukton nog voor het eind van dit jaar de weg op zijn definitieve bestemming krijgt.
Verplaatsen van het viaduct was nodig om diverse redenen. Waar het viaduct nu ligt, komt het noordelijke deel van de nieuwe landtunnel, die aan de westkant van Utrecht in aanbouw is. De overkapping en de verbreding van de rijksweg moet in 2010 worden opgeleverd. Volgens omgevingsmanager Jan Terpstra van Rijkswaterstaat komt de streefdatum niet in gevaar. “Wat je wel krijgt is schadeclaims over en weer.”
De automobilisten die gebruik maken van het viaduct moeten het voorlopig stellen met twee rijbanen in plaats van vier; één de stad in en één de stad uit. Strukton was niet in staat tijdig te reageren.

Reageer op dit artikel