nieuws

Baksteenfabrieken slachtoffer stroomstoring Bommelerwaard

bouwbreed Premium

Drie baksteenfabrieken in de Bommelerwaard hebben sinds de stroomstoring woensdagavond de productie flink moeten terugschroeven. Er is minstens twee dagen productieverlies ontstaan.

De getroffen fabrieken zijn Van Rossum, Rijswaard en de fabriek van Wienerberger in Haaften. Alle drie moesten ze woensdagavond, toen een apache-helikopter van de luchtmacht de hoogspanningsleiding over de Waal doorsneed, overstappen op de eigen noodstroomvoorziening. Er was al gauw een uur gemoeid met het opstarten van de nodige motoren en de besturingssystemen. Rijswaard en Van Rossum waren genoodzaakt de temperatuur van de tunnelovens gestaag terug te brengen tot onder de 900° Celsius. Veel te laag om het sinterproces van de stenen op gang te houden. Maar genoeg om te voorkomen dat er door ongecontroleerde afkoeling een complete oveninhoud waardeloos zou worden.
Bij de lagere temperatuur is er ook minder koelvermogen nodig voor de staalconstructie waaraan het dak van de tunnelovens is opgehangen. Dat kan niet op een andere manier verbonden worden met de zijwanden van de tunnelovens omdat die zo laag en plat mogelijk worden gehouden. Dan ontstaan er de minste temperatuurverschillen binnen de oven en is de kwaliteit van de stenen onderin en bovenin nagenoeg gelijk. De eerste aandacht na het opstarten van de motoren ging volgens directeur Fred Damen van Van Rossum dus uit naar het koelen van de hangdekken. “Anders trekken die krom en ontstaat er grote schade aan de oven.”

Vermogen

Wienerberger had donderdagmiddag een extra noodstroomaggregaat op de kop getikt en beschikte daarmee over voldoende elektrisch vermogen om ook de ovens op de temperatuur van 1060gradenCelsius te houden. Maar voor de ‘natte’productie, het kneden, mengen en vormen van de klei was dat ook nog onvoldoende. Een oven mag bovendien niet leeg komen te staan; er is warme massa nodig om de zelfontbranding van het gas en zuurstofmengsel aan de gang te houden. Daardoor kon directeur operations Fons Wagener van Wienerberger vrijdagmiddag nog niet zeggen over wat het bedrijf te wachten stond.

Brieven

Damen van Van Rossum stuurde donderdagmiddag al brieven naar Defensie en Nuon om ze aansprakelijk te stellen voor de schade. Behalve dat hij zeker twee dagen geen natte productie kon draaien, voorzag hij dat de stenen, die veel langer dan gepland in de tunneloven doorbrachten, als b-kwaliteit naar buiten zullen komen. Die worden dus tegen lagere prijzen verkocht. Zodra er weer stroom op het net is, mag de temperatuur bovendien slechts stapje voor stapje, niet sneller dan 10 graden per uur worden opgevoerd, dus het productieverlies zal nog wel verder oplopen.
Damens collega’s hadden vrijdagmiddag nog niemand aansprakelijk gesteld. Zij wilden eerst de schade inventariseren en concentreerden zich op het draaiend houden van het bedrijf.

Reageer op dit artikel