nieuws

Amsterdam bouwt voor grote gezinnen

bouwbreed Premium

De gemeente Amsterdam wil de krappe woonsituatie van veel grote gezinnen verbeteren.

Ruim vijfduizend gezinnen met drie of meer kinderen wonen in een huis kleiner dan 60 vierkante meter. Om daar verbetering in te brengen, dienen corporaties meer grote woningen te bouwen.
Dat zegt wethouder Herrema van Amsterdam. Ook wordt het samenvoegen van kleine woningen gemakkelijker gemaakt. De wethoudvan volkshuisvesting heeft gisteren een reeks van maatregelen aangekondigd.
Met de Amsterdamse corporaties is afgesproken dat zij de komende vier jaar 1500 grote sociale huurwoningen bouwen. De strenge regels voor het samenvoegen van woningen gaan op de helling. De boete op woningonttrekking, nu ongeveer 3 procent van de WOZ-waarde, verdwijnt.

Proefgebieden

Er komen proefgebieden, waaronder Bos en Lommer, waar gemeente en corporaties in hoog tempo woningen zullen samenvoegen. Een gemeentelijk aanjaagteam gaat de bouw van grote woningen stimuleren.
Jongeren uit grote gezinnen moeten meer kansen krijgen om eerder zelfstandig te gaan wonen. De komende drie jaar worden 4800 extra woonplekken voor jongeren gebouwd.
Amsterdam kent zestienduizend gezinnen met drie of meer kinderen. Ruim een derde deel daarvan woont in een te krappe woning.
Volgens de gemeente leidt dat tot allerlei problemen: overlast voor de buurt, gezondheidsklachten en ontwikkelingsachterstanden. Kinderen hebben thuis niet de ruimte om te spelen en te leren.

Reageer op dit artikel