nieuws

Afsluiten cao’s moeizaam

bouwbreed Premium

De onderhandelingen over de cao-waterbouw, het binnenlandcontract, hebben welgeteld een kwartier geduurd. Inhoudelijk is er niet gesproken, slechts procedures zijn besproken.

De onderhandelingen over de cao-waterbouw, het binnenlandcontract, hebben welgeteld een kwartier geduurd. Inhoudelijk is er niet gesproken, slechts procedures zijn besproken.
Daarbij was het belangrijkste struikelblok dat er geen helderheid is over de nieuwe vakbond FNV Waterbouw, de dochterbond gevormd door FNV Bouw waar de baggeraars vanouds inzitten en Nautilus, de bond van het maritieme personeel. Kan de Vereniging van Waterbouwers in Bagger-, Kust- en Oeverwerken VBKO daar nu wel of niet mee praten, was de vraag.
De onderhandelingen liggen daardoor meer dan een mand stil. Pas in januari zijn er twee data geprikt waarop de onderhandelingsdelegaties weer bij elkaar komen.
Als er dan al inhoudelijk gesproken gaat worden, dan zal het niet gemakkelijk worden.
FNV Waterbouw heeft al laten weten dat het zo goed gaat in de branche dat de looneis van de vakcentrale FNV in de waterbouwsector best hoger kan uitkomen. Dat hoeft niet per se in het vaste loon te zitten maar kan ook via een pensioengevende eindejaarsuitkering zitten. FNV Waterbouw wil wat dat betreft beginnen met 1 procent de komende jaren oplopend naar 4,5 procent.

Reageer op dit artikel