nieuws

Actiegroep eist N69 op in Tweede Kamer

bouwbreed Premium

De provincie Noord-Brabant krijgt de verantwoordelijkheid over de Rijksweg N69. Verkeersminister Eurlings moet dat regelen.

CDA en PvdA stellen dat, met steun van de VVD, binnenkort voor. De actiegroep N69, alle gemeenten rond de weg en de provincie Noord-Brabant, eisten de weg gisteren op in de Tweede Kamer.
De N69 is de rijksweg van Eindhoven naar het Belgische Hasselt en gaat dwars door de bebouwde kommen van Aalst en Valkenswaard. Daar vormt de weg een flinke barrière, die ernstige problemen veroorzaakt op het gebied van veiligheid, geluidhinder en luchtverontreiniging. Vooral fijn stof is een probleem. De N69 staat in de top tien van meest vervuilende wegen.
De regio wil het tracé veranderen. De N69 moet om de kernen van Aalst en Valkenswaard richting de A67. Daar is 140 miljoen euro voor nodig, de provincie betaalt de helft. De overige 70 miljoen euro moet als ‘bruidschat’ vanuit het Rijk komen. De Tweede Kamer zal ook dit aan Eurlings vragen. “Maar niet bij de overdracht van de weg”, aldus PvdA-Kamerlid Lia Roefs. Pas als de bouw van de nieuwe weg begint, komt er geld vrij, zei ze gisteren.
De provincie vindt dat geen probleem. Of het nieuwe tracé gewoon tweebaans blijft, kan de gedeputeerde Cora Steffens niet zeggen. “Verdubbeling van de weg nemen we mee in de verschillende studies.” Wanneer de schop in de grond gaat, is ook onbekend.

Reageer op dit artikel