nieuws

Zwaar overgedimensioneerd

bouwbreed Premium

Van de 1500 schroefpalen voor een recente uitbreiding van het Flevoziekenhuis in Almere zijn er honderden zo’n 3 meter of meer langer dan nodig. Dat concluderen GeoDynamic en GeoConsult na onderzoek. Er is dus veel beton verspild en er heeft onnodige slijtage van de boorstelling plaatsgevonden die juist die laatste meters heel hard moet werken om de paal op diepte te krijgen.

Van de 1500 schroefpalen voor een recente uitbreiding van het Flevoziekenhuis in Almere zijn er honderden zo’n 3 meter of meer langer dan nodig. Dat concluderen GeoDynamic en GeoConsult na onderzoek. Er is dus veel beton verspild en er heeft onnodige slijtage van de boorstelling plaatsgevonden die juist die laatste meters heel hard moet werken om de paal op diepte te krijgen.
Floris Schokking van GeoConsult bepaalde achteraf het draagvermogen van alle palen die Gebr. van ’t Hek bij het Flevoziekenhuis in de grond realiseerde. Dat deed hij op basis van de informatie van de boorstelling die bij het installeren werd geregistreerd, zoals pull-down factor, aandraaimoment en indringsnelheid. Hij combineerde die data met de gegevens van de sonderingen, grondkarakteristieken die vooraf plaats hadden gevonden, en kwam tot de conclusie dat veel palen veel te lang zijn en vaak wel 3 meter korter hadden gekund. Palen ontworpen op 1000 kilonewton bleken vaak wel meer dan 1700 kilonewton te kunnen hebben. Er is dus zwaar overgedimensioneerd. Deze exercitie vormt de validering van de G-norm systematiek.

Zwaar overgedimensioneerd

Reageer op dit artikel