nieuws

‘Werk Uniq voorkomt fout’

bouwbreed

“Installateurs moeten niet op de bouwplaats gaan verzinnen hoe ze een opdracht zullen uitvoeren,” vindt Rik Sneller van Uniq Consultancy.

De directeur van Uniq Consultancy, onderdeel van ‘ontwerpende bouwer’ Uniq, wil dat de installateurs die hij voor zijn projecten inschakelt zich beperken tot het uitvoeren van een vooraf gemaakt ontwerp.
Het gebeurt te vaak, legt Sneller uit tijdens het Smart Buildings Event in Hoevelaken: installateurs die pas op de bouwplaats nadenken over hoe ze bijvoorbeeld verwarmingsleidingen zullen leggen en hoe ze die zullen vastzetten. Dat leidt nog wel eens tot onaangename verrassingen. Daarvoor een oplossing vinden kan heel wat tijd vergen, waardoor de montage onder druk komt en faalkosten kunnen ontstaan.
Uniq gebruikt het bouwkundig ontwerp als basis voor de installatie. “Dat perkt de kans op verrassingen flink in,” meent Sneller, “want de installatietechnische ontwerper komt tijdig alle eigenaardigheden van een gebouw tegen en kan dreigende problemen op voorhand oplossen, net als de bouwer.”

Werkplaats

De praktijk leert hem tot nog toe dat de kans op mankementen nog verder daalt, omdat zo’n uit en te na voorbereide installatie voor een groot deel vooraf in de werkplaats kan worden gemaakt.
Prefab stelt andere eisen aan de installateur, zegt Sneller. “Niet zelf ter plaatse bedenken hoe het werk moet worden uitgevoerd maar alleen dat doen wat op de tekening van de ontwerper staat.” En om te voorkomen dat de installateur daarmee anderen voor de voeten loopt, mag hij alleen tijdens de afbouwfase het gebouw in.
De ontwerper maakt aan de hand van de wensen van de opdrachtgever en het budget één installatie met onder meer verlichting, ventilatie en verwarming. “De gebruiker hoeft dan ook nog maar één handleiding te lezen”, noemt Sneller als voordeel. De bediening loopt via een aanraakscherm en programmatuur die op elke pc draait. Een programmeerbare besturing (plc) zet de schakelsignalen om in acties.
“In deze manier van installeren verdwijnt het verschil; tussen elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Het systeem detecteert, genereert meetsignalen en maakt daar schakelsignalen van die alles regelen.”
De voorbereiding bepaalt het succes van de methode. Die neemt gemiddeld zo’n 4 maanden in beslag en loopt mee met de vergunningsprocedure. De uitvoering vergt doorgaans 12 tot 20 weken. Sneller: “Het voordeel: geen meer- of minderwerk en iedereen weet vóór de bouw begint wanneer wat moet gebeuren.” Er kleeft ook een nadeel aan: de strakke planning staat eigenlijk geen wijzigingen toe, “al proberen we wel om een latere wens alsnog te realiseren.”

Reageer op dit artikel