nieuws

Vijzelklus van 2500 ton in Rotterdam

bouwbreed

Aan de Rotterdamse Gordelweg is gisteren een woonblok rechtgezet, een vijzelklus van circa 2500 ton. Het complex telt 24 woningen en was tot 40 centimeter verzakt.

“We brengen het woonblok dat drie portieken met vier woonlagen omvat weer in lijn met de aangrenzende bebouwing”, licht technisch directeur Ruud Soonieus van Bresser fundering- en vijzeltechniek uit ‘s-Gravendeel toe.
Het werk onderscheidt zich vooral vanwege zijn omvang. “Het bouwblok meet circa 300 vierkante meter. Doorgaans vijzelen we gemiddeld circa 120 vierkante meter of minder.” Complicerende factor is dat het blok getordeerd is weggezakt. De voorgevel staat 20 tot 40 centimeter schuiner dan de achtergevel. Dat betekent dat je goed moet inspecteren waar het blok nog vastzit aan de aanpalende bebouwing.”

Vijzelkracht

De vracht weegt circa 2500 ton. Bresser heeft de afgelopen twee maanden voorbereidingen getroffen. “We hebben het blok eerst opnieuw gefundeerd door een ingekaste betonvloer in het gehele woonblok aan te brengen.”
Het totale blok staat op een compleet nieuwe fundering: een betonvloer van 30 centimeter dik. Na het storten van de betonvloer zijn in de sparingen negentig nieuwe stalen buispalen geheid. De palen zijn 18 meter lang. Op elke funderingspaal is vervolgens een vijzelconstructie gemonteerd die door ingestorte draadeinden wordt gekoppeld aan de betonvloer.
Negentig vijzelpunten zijn nodig om het blok weer recht te trekken. De gemiddelde vijzelkracht bedraagt 25 tot 30 ton.

Kelderruimte

Alle benedenwoningen in het verzakte blok krijgen door het herfunderen een 2 meter hoge kelderruimte onder de hele oppervlakte van de woning. Bresser verlaagde namelijk de bestaande kruipruimtes waarop het de gewapende werkvloer aanbracht. Om grondwater buiten te houden, bracht de vijzelspecialist aan de voorgevel keerwanden aan.
Bresser klaarde de klus, volgens planning, in één dag. Nu het woonblok is rechtgezet kan de renovatie beginnen.

Reageer op dit artikel