nieuws

Ultimatum bouwleges gemeenten

bouwbreed

Gemeenten krijgen nog een paar jaar de tijd om echt wat te doen aan de enorme prijsverschillen in de leges. Als in 2010 de grote verschillen niet zijn verdwenen, grijpt het Rijk in.

Minister Cramer (VROM) heeft gisteren een voorstel van CDA en PvdA omarmd om paal en perk te stellen aan de hoogte van de bouwleges.
Op aandringen van de regeringsfracties komt er in de nieuwe omgevingsvergunning ruimte om op termijn plafonds te stellen aan de kosten die gemeenten doorberekenen voor onder andere voor bouw- sloop en kapvergunningen.
Cramer zelf vindt dat de gemeenten nog een kans moeten hebben om hun zakjes op orde te brengen. De minister hoopt dat de afspraak die gemeenten onderling hebben gemaakt om meer openheid van zaken te geven over de leges, vanzelf zorgt voor minder grote verschillen tussen de ene en de andere plaats.
“Maar als de vrijwillige afspraken niet blijken te werken, heb ik er geen bezwaar tegen om het op centraal niveau te regelen”, aldus de minister.

Verschillen

De hoogte van de leges en vooral de grote verschillen tussen de gemeenten worden regelmatig aan de orde gesteld door markpartijen en de Vereniging eigen Huis. Bouwend Nederland trok vorig jaar nog aan de bel toen bleek dat drie grote gemeenten flink hadden verdiend aan de leges die eigenlijk kostendekkend behoren te zijn. De bouwers pleiten er al langer voor dat de bouwleges worden opgeheven. Dit zal ertoe leiden dat veel meer mensen netjes een vergunning aanvragen als ze een schuurtje bouwen.
CDA-Kamerlid Koopmans voelt daar wel voor, zo bleek gisteren tijdens het Kameroverleg over de omgevingsvergunning. Hij wil dat er een keer goed naar wordt gekeken.
Een Kamermeerderheid sprak gisteren zoals verwacht steun uit voor de nieuwe omgevingsvergunning. In deze vergunning die in januari 2009 moet ingaan, worden verschillende vergunningen op een hoop geveegd. De samenvoeging van de vergunningen moet flinke tijdwinst opleveren.

Reageer op dit artikel