nieuws

Stijgende productie vergt groei arbeidsvolume

bouwbreed Premium

De stijging van de bouwproductie vraagt om een toename van het arbeidsvolume. Daarnaast moeten innovaties leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit.

Directeur Taco van Hoek van het EIB maakt zich nog niet echt ongerust over de krapte op de arbeidsmarkt. Wel zullen bedrijven het nodige moeten doen om te zorgen dat zij de bouwproductie kunnen realiseren. “Alleen al het vasthouden van personeel in de bouw is al groei van het arbeidsvolume”, hield Van Hoek zijn gehoor van aannemers voor tijdens de jaarvergadering van Bouwend Nederland regio Randstad Noord.
Ook voorziet hij een nog steeds sterke groei van buitenlanders die al dan niet als zzp’ers beschikbaar komen op de arbeidsmarkt. En de groei van het aantal Nederlandse zzp’ers, geraamd op 4 procent, helpt mee.

Prefab

Daarnaast zal stijging van de arbeidsproductiviteit moeten meehelpen aan het realiseren van de hogere productie. Volgens hem stimuleert de krapte op de arbeidsmarkt op zich al een efficiëntere inzet van arbeid. Ook stimuleert het kapitaalintensieve productie, vooral prefab, waardoor de productiviteit eveneens omhoog gaat.
Vanwege de titel van de vergadering ‘Randstad uitgebouwd?’ ging Van Hoek nog even in op de verwachte bouwproductie in Noord-Holland en Utrecht. Voor de woningbouw blijft hij bij een stijging, zo niet van de aantallen, dan in ieder geval wel van het volume.

Knelpunt

Daarbij wees hij erop dat de groei van het aantal huishoudens in Nederland en ook in de regio Randstad Noord nog steeds zo’n 0,7 procent per jaar blijft. Landelijk gezien betekent dit dat in ieder geval al 50.000 nieuwe woningen per jaar nodig zijn om de groei van het aantal huishoudens bij te houden. Een knelpunt kan de plancapaciteit zijn. Rond Amsterdam is die voldoende, maar rond Utrecht kan die problemen opleveren.
In de gww-sector viel hem op dat de regio veel meer vertraagde projecten kent dan de rest van Nederland.
De risico’s in deze sector liggen op het gebied vertraging en beleid. Dit heeft in zijn visie alles te maken met de prioriteit die de politiek geeft aan de projecten.

Reageer op dit artikel