nieuws

Staalskelet in oude stijl

bouwbreed Premium

AmsterdamHet Centrum Beeldende Kunst in Amsterdam Oost-Watergraafsmeer heeft een bijzondere staalconstructie. Aannemings Maatschappij J.P. van Eesteren bouwt een deel van het voormalige zuiveringsgebouw van de Oostergasfabriek, dat ook nog dienst heeft gedaan als tramremise, terug. De spanten van het zuiveringsgebouw, uitgevoerd in gietijzer en hout, waren niet bruikbaar. Maar het nieuwe metalen skelet is een exacte replica van de oude constructie. Wel zijn de originele bakstenen van de gebouwen daterend van eind negentiende eeuw te hergebruiken. De aannemer heeft ervoor gekozen de stenen vanwege alle tierelantijnen, ornamenten en vormstenen kaal te bikken in plaats van dezelfde stenen nieuw te laten maken, om er later het nieuwe complex mee op te bouwen.Het Centrum Beeldende Kunst vormt met het Stadsdeelkantoor Oost-Watergraafsmeer en de Brede School een geïntegreerd project dat J.P. van Eesteren als design0x26buildcontract uitvoert in opdracht van het Amsterdamse Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Het ontwerp is van Kraaijvanger Urbis, projectarchitect ir. D.J. Postel. De oplevering van het geheel is in juli 2008.

AmsterdamHet Centrum Beeldende Kunst in Amsterdam Oost-Watergraafsmeer heeft een bijzondere staalconstructie. Aannemings Maatschappij J.P. van Eesteren bouwt een deel van het voormalige zuiveringsgebouw van de Oostergasfabriek, dat ook nog dienst heeft gedaan als tramremise, terug. De spanten van het zuiveringsgebouw, uitgevoerd in gietijzer en hout, waren niet bruikbaar. Maar het nieuwe metalen skelet is een exacte replica van de oude constructie. Wel zijn de originele bakstenen van de gebouwen daterend van eind negentiende eeuw te hergebruiken. De aannemer heeft ervoor gekozen de stenen vanwege alle tierelantijnen, ornamenten en vormstenen kaal te bikken in plaats van dezelfde stenen nieuw te laten maken, om er later het nieuwe complex mee op te bouwen.Het Centrum Beeldende Kunst vormt met het Stadsdeelkantoor Oost-Watergraafsmeer en de Brede School een geïntegreerd project dat J.P. van Eesteren als design0x26buildcontract uitvoert in opdracht van het Amsterdamse Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Het ontwerp is van Kraaijvanger Urbis, projectarchitect ir. D.J. Postel. De oplevering van het geheel is in juli 2008.
Foto: Ronald Bakker
Tekst: Inge Pranger

Reageer op dit artikel