nieuws

Spoorbeveiligers ruziën om rechten

bouwbreed

Hollandspoorveiligheid uit Westervoort eist ruim 1 miljoen euro van zijn voormalige bedrijfsleider wegens onrechtmatige concurrentie. Dat blijkt uit stukken van de Haarlemse rechtbank.

De oud-werknemer startte dit jaar een eigen bedrijf in spoorwerkbeveiliging en ging de concurrentie aan met zijn voormalig werkgever. Volgens directeur Ben van der Veen van Hollandspoorveiligheid handelt de bedrijfsleider in strijd met een concurrentiebeding. Daarin is vastgelegd dat de man gedurende een periode van twee jaar na het einde van het arbeidscontract niet dezelfde activiteiten als Hollandspoorveiligheid mag ontplooien.
De oud-werknemer diende in juni zijn ontslag in. Slechts enkele dagen later schreef hij zijn eigen onderneming, Flexcorail, al in bij de Kamer van Koophandel. Flexcorail levert net als Hollandspoorveiligheid diensten voor veilig werken aan spoor en bovenleidingen.
Volgens Van der Veen bewijst de snelle inschrijving dat zijn voormalige bedrijfsleider al voor de beëindiging van zijn contract de intentie had om voor zichzelf te beginnen. De directeur is er ook van overtuigd dat de man heeft geprobeerd opdrachtgevers en personeel van Hollandspoorveiligheid weg te kapen.
De onderneming uit Westervoort sommeerde in juli de oud-werknemer om de concurrerende werkzaamheden direct te staken op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag. Omdat daaraan geen gehoor werd gegeven, is de totale vordering inmiddels al opgelopen tot 1 miljoen euro.
De oprichter van Flexcorail bestreed deze week in een kort geding dat er sprake is van een concurrentiebeding. Volgens hem was die juist geschrapt omdat hij en Van der Veen in onderhandeling waren over de overname van Hollandspoorveiligheid. De bedrijfsleider ontkende ook stellig dat hij klanten van zijn oude baas had benaderd. De kortgedingrechter weigerde zich uit te laten over het concurrentiebeding omdat dat volgens hem niet voor “eenduidige uitleg vatbaar” is. Hollandspoorveiligheid en Flexcorail zullen hun strijd daarom in een bodemprocedure moeten uitvechten.

Reageer op dit artikel