nieuws

Siemens tot over de oren in het werk

bouwbreed Premium

Siemens Nederland wordt ingehaald door zijn eigen successen. Het gemak waarmee afgelopen jaar grote opdrachten zijn binnengehaald, vertaalt zich op enkele terreinen in capaciteitsproblemen.

Vooral in het segment energie zit het technologieconcern tot over de oren in het werk. Siemens kreeg de opdracht in Vlissingen de Sloe Centrale te bouwen. In Moerdijk wordt al gewerkt aan de biocentrale voor de verwerking van kippenmest. Centrale Rijnmond II zit eveneens in de pijplijn. De onderneming is tevens in de weer bij de aanleg van een hoogspanningsverbinding tussen Nederland en Groot-Brittannië.
Tot de grote orders die Siemens afgelopen jaar op de schouders nam behoren de vijftig locomotieven die Mitsui bestelde. De krachtpatsers worden grotendeels ingezet op de Betuweroute. De Nederlandse Spoorwegen plaatste een order van 64 extra sprintertreinen. Al met al steeg het volume aan nieuwe orders ten opzichte van 2006 met bijna een miljard tot 2,5 miljard euro. Bestuursvoorzitter Martin van Pernis verwacht dat zijn onderneming het nieuwe (op 1 oktober beginnende) boekjaar drie keer zo snel zal groeien dan de concurrenten. De prognose van 5,5 procent groei kan nog worden overtroffen als grote opdrachten worden binnengehaald op terreinen als kilometerbeprijzing en energie. Dankzij de technologie voor grote kranen profiteert Siemens van de toenemende belangstelling om zeehavens uit te breiden. Afgelopen jaar werden containerkranen geleverd in China, Dubai, Antwerpen en Marokko.
Siemens hielp in minder dan twee jaar Rotterdam aan een digitale beveiliging tegen illegaal vervoer van nucleaire stoffen. Dankzij het systeem met veertig vaste en diverse mobiele detectiepoorten, kan de douane dagelijks 25.000 containers scannen.

Exportproduct

Siemens ziet in de voor Rotterdam ontwikkelde beveiligingsmethode een uitstekend exportproduct. Van Pernis: “Amerika gaat eisen dat alleen uit speciaal beveiligde havens containers mogen worden geïmporteerd. Je kunt je voorstellen dat als in Europa alleen Rotterdam en Hamburg de vereiste beveiliging hebben, Helsinki bijvoorbeeld komt vragen ook mee te doen”.

Reageer op dit artikel