nieuws

Rookkanaal Haarlem hing wekenlang in luchtledige

bouwbreed

Het rookkanaal van de flat aan de Springerlaan in Haarlem dat eind september instortte, heeft een paar weken vrij gehangen zonder enige ondersteuning. Corporatie De Woonmaatschappij stelt aannemer Ooijevaar aansprakelijk.

Nadat het rookkanaal op 29 september instortte, werd de twaalf verdiepingen tellende flat direct ontruimd. Eind van de dag konden de woningen weer in gebruik worden genomen. Op één na: daar was het opgestapelde puin van het inwendige kanaal door de muur naar binnen gebroken. Het richtte een ravage aan en beschadigde gasleidingen.
De flat wordt nu gerenoveerd door aannemer Ooijevaar. Die reconstrueert onder andere de begane grond. Daar worden meer ramen aangebracht om daglicht binnen te krijgen en er komen individuele bergingen. Daarbij heeft Ooijevaar volgens expertisebureau Vanderwal 0x26 Joosten dat de instorting onderzocht per abuis ook de onderkant van het rookgaskanaal weggeslagen.
Het kanaal was al een paar jaar niet meer in gebruik. Bij een eerdere renovatie hadden de woningen individuele cv-ketels gekregen en waren het ketelhuis en het inpandige rookgaskanaal overbodig geworden. Het kanaal is opgebouwd uit een binnenvoering van rookgasblokken, een buitenvoering van beton en metselwerk met daartussen warmte-isolerende vermiculietkorrels. De buitenvoering rust op de betonnen vloeren van de flat, maar de binnenvoering was doorgemetseld vanaf de begane grond. Dat die niet meteen naar beneden kwam toen de muur werd weggeslagen, komt volgens het expertisebureau doordat de vermiculietkorrels tot een koek aaneen waren gesmolten. Daar heeft het rookkanaal nog een tijdje aan gehangen, voordat het, als gevolg van de trillingen van de bouwwerkzaamheden naar beneden kwam.

Achteloos

Dat de aannemer achteloos het fundament onder het rookgaskanaal kon wegslaan komt volgens Nico Broers van de Woonmaatschappij waarschijnlijk doordat het ook niet meer zo goed herkenbaar op de tekeningen stond. Het had immers zijn functie al lang verloren. Niettemin heeft hij de aannemer aansprakelijk gesteld, want die had aan de bel moeten trekken toen hij op de vreemde muur stuitte. Broers heeft al ervaren dat Ooijevaar de bal terugkaatst. Volgens de aannemer is de muur al bij de eerdere renovatie weggeslagen en heeft het rookkanaal niet weken, maar jaren aan de verkleefde vermiculietkorrels gehangen. Echt hoog zal de ruzie niet oplopen. De instortschade is te overzien en Ooijevaar mag het meerwerk in rekening brengen, doordat de plannen nu gewijzigd zijn.

Reageer op dit artikel