nieuws

Riek Bakker hamert op meer openheid

bouwbreed Premium

Veel gebiedsontwikkeling verloopt stroef door slechte communicatie, stelt Riek Bakker. In negen van de tien gevallen ontbreekt een helder plan hiervoor waarin alle betrokkenen aan bod komen.

De gevolgen kunnen desastreus zijn, stelt ze. Neem de Betuwelijn: “Die is daardoor zo duur geworden. Er is een technisch ontwerp gemaakt maar de inpassing bleef open. Tijdens de inspraak stapelden de eisen zich daarna op.”
Hoe met de diverse belangen om te gaan, zou al in het vroegste stadium moeten worden uitgestippeld. Anders gaan mensen op de rem staan en volgt een slepende procedure. “Dan gebeuren er ongelukken.”
Bakker bracht haar boodschap gisteren naar voren op een congres in IJsselstein van Ciron, het Communicatie Instituut Ruimelijke Ontwikkeling Nederland.
De Nijmeegse wethouder Paul Depla zei Bakkers les in de praktijk te hebben ervaren. Bij de herontwikkeling van een groot kazerneterrein (Limos) in Nijmegen-Oost werd het ontwerpbestemmingsplan door de buurt verguisd.
De mensen schrokken van de geplande hoogbouw met in gedachte een Bijlmerachtig beeld. “Er ontstond een strijd waarbij elke verdieping eraf een overwinning was voor de bewoners.” De oplossing bleek verrassend eenvoudig: mensen meteen laten zien hoe hoogbouw er ook uit kan zien door samen met de architect naar vergelijkbare, gerealiseerde projecten te kijken.

Brede steun

Het werd een van de manieren waarop snel brede steun werd verworven voor de nieuwbouw met tot 120 meter hoge woontorens langs de Waal. Dit binnenstedelijke project grenst aan het Waterkwartier; een oude arbeiderswijk. Bewoners werden enthousiast van de boodschap dat het niet alleen een gouden randje werd. Ook het Waterkwartier moest er de vruchten van plukken. Dat gebeurt: er komt 40 procent sociale woningbouw – koop en huur – waaronder aantrekkelijke woningen voor ouderen.
De boodschap kwam over: er laaiden geen kritische sentimenten op. Ook bezwaarschriften tegen de hoogbouw bleven uit. “We zijn vier jaar geleden begonnen en nu zijn de plannen al vrijwel klaar.”
Goede communicatie bij gebiedsontwikkeling is volgens Bakker hard nodig voor het met elkaar verbinden van verschillende agenda’s – sociale, fysieke, economische – behorend tot uiteenlopende partijen. Openheid, eerlijkheid en vertrouwen ziet ze hierbij als belangrijke uitgangspunten voor het communicatievak.

Reageer op dit artikel