nieuws

Record aantal vacatures in bouw en industrie

bouwbreed

De Monster Employment Index is in oktober voor het eerst door de magische grens van 200 punten gegaan. Dat komt voornamelijk door een toegenomen vraag naar personeel in de bouw en industrie. Na twee maanden van daling zag de bouwsector een forse groei van 54 punten. De bouw-index steeg hiermee naar een nieuw record van 194.

De Monster Employment Index meet de groei van het online vacatureaanbod op basis van ruim driehonderd Nederlandse websites (vacature- en bedrijvensites). Bij de eerste publicatie van de Index (mei 2005) stond deze op 102 punten, precies de helft van het huidige puntenaantal. In oktober steeg de index met 7 punten naar een nieuw record van 204. Een verdubbeling dus ten opzichte van het begin van de meting.
“Voor de Index is deze piek een bijzondere mijlpaal, maar voor de gehele arbeidsmarkt vooral het signaal dat de rek er nog lang niet uit is”, aldus Diana Krieger, general manager van Monsterboard.nl. “Voor werkzoekenden een ideale situatie natuurlijk, maar voor veel bedrijven inmiddels een aardig probleem. De concurrentie op de arbeidsmarkt wordt alleen maar groter.”
De bouwsector wordt op de voet gevolgd door de industriesector die met 51 punten steeg naar een piek van 274. In de schaduw van deze twee uitschieters, stegen ook de overheid (+18), onderwijs 0x26 trainging (+13) en telecommunicatie (+8). De vraag naar HR-medewerkers daalde fors (-24) en is daarmee terug op het niveau van december vorig jaar.
Het oosten van Nederland zag de grootste toename in vacatures. In Gelderland en Overijssel steeg deze barometer voor de online arbeidsmarkt met respectievelijk met 23 en 22 punten. Ook het zuiden deed het met Limburg (+18) en Noord-Brabant (+17) erg goed. Noord-Holland, dat de afgelopen drie maanden onafgebroken steeg, liet nu als enige een lichte daling zien (-3).

Reageer op dit artikel