nieuws

Politiek verfoeitbezwaarmakers

bouwbreed

De politiek buigt zich momenteel en masse over plannen en regelgeving om bouwprojecten niet constant vast te laten lopen door beroepsprobleemmakers. Bijna iedereen is het beu dat kleine procedurele fouten leiden tot ellenlange vertragingen van belangrijke projecten.


Bas van Sluis
De Tweede Kamer praat vandaag met minister Eurlings (verkeer) onder over de taken van de commissie-Elverding. Die moet onderzoeken welke mogelijkheden er bestaan om de besluitvorming bij infrastructurele werken te versnellen. Dit om ernstige vertragingen – zoals bij de A4 – te voorkomen. Sommige fracties vragen zich echter af of een dergelijke commissie wel noodzakelijk is.
Zo verzuchtte VVD-leider Mark Rutte onlangs dat er weer een commissie in het leven is geroepen terwijl actie nodig is. De weerzin in het land tegen de beroepsbezwaarmakers, die project na project tegenhouden, neemt hand over hand toe.

Weerzin

Die burgerlijke weerzin vangt de politiek inmiddels wel op. Deze week nog kwamen zowel minister Vogelaar (wonen) als de PvdA en het CDA met plannen om dergelijke wantoestanden in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.
Minister Vogelaar constateerde dat de balans tussen het individuele en het collectieve belang momenteel zoek is. Zij kondigde aan dat het kabinet wil kijken hoe er kan worden opgetreden tegen mensen die om de haverklap – met steeds andere wetsteksten onder de arm – woningbouwprojecten traineren.

Ronkend

Haar collega Eurlings opperde eerder al om de tracéwet zo te veranderen dat rechters overheden de ruimte geven aanvullend onderzoek te doen of rekenfouten te herstellen zonder dat de volledige procedure overnieuw moet.
PvdA, CDA en ChristenUnie borduren daar nu op voort en willen zelfs nog verder gaan. Wat de regeringspartijen betreft gaat dit straks niet alleen meer op voor infrawerken, maar voor alle bouwprojecten. Een initiatiefwetsvoorstel is in de maak. De ChristenUnie vindt het wel belangrijk dat inspraakmogelijkheden overeind blijven.
Hoewel het politieke blok tegen de beroepsprobleemmakers steeds groter wordt, staan de neuzen nog niet altijd dezelfde kant op. Vorige week was er nog onmin toen het CDA een VVD-voorstel om in ieder geval milieuclubs als Milieudefensie buitenspel te zetten, weigerde te steunen. Het CDA is wel voor maar vond de tekst – tot woede van VVD’ers Rutte en fractiespecialist Paul de Krom – te ronkend en juridisch slecht onderbouwd.

Reageer op dit artikel