nieuws

Panda-woningen niet meer zo energiezuinig

bouwbreed Premium

NieuwegeinMet hun glazen zonnedak waren ze ooit bedoeld als toonbeeld van energiebesparing, maar nu krijgen de 77 zogenaamde Panda-woningen in de wijk Galecop te Nieuwegein gewoon stalen dakpannen. Het Tilburgse bouw- en onderhoudsbedrijf Heerkens van Bavel heeft de taak op zich genomen om de lekkende glazen panelen te verwijderen en er een ‘gewone’ dakbedekking voor terug te plaatsen. De woningen werden eind vorige eeuw opgeleverd en zouden door alle milieumaatregelen, zoals betere isolatie en zonnepanelen, tot zo’n 60 procent minder energie moeten verbruiken dan een vergelijkbare traditioneel gebouwde woning. Helaas bleek al snel dat de bewoners veel energie moesten stoppen in de lekkage van de grote glazen dakpanelen. Die bleken namelijk ook als condensatievlak uitstekend te functioneren, waardoor het water de serres in liep en initiatiefnemer Wereld Natuur Fonds nattigheid ging voelen. Van de Panda-woningen zijn er uiteindelijk maar enkele honderden gebouwd in Nederland.Na jarenlang procederen is er nu een compromis: de bewoners betalen voor de helft mee aan de vervanging van het glazen dak. Bewoners die het willen en kunnen betalen, mogen er onder dezelfde voorwaarden meteen een dakkapel op laten zetten.

NieuwegeinMet hun glazen zonnedak waren ze ooit bedoeld als toonbeeld van energiebesparing, maar nu krijgen de 77 zogenaamde Panda-woningen in de wijk Galecop te Nieuwegein gewoon stalen dakpannen. Het Tilburgse bouw- en onderhoudsbedrijf Heerkens van Bavel heeft de taak op zich genomen om de lekkende glazen panelen te verwijderen en er een ‘gewone’ dakbedekking voor terug te plaatsen. De woningen werden eind vorige eeuw opgeleverd en zouden door alle milieumaatregelen, zoals betere isolatie en zonnepanelen, tot zo’n 60 procent minder energie moeten verbruiken dan een vergelijkbare traditioneel gebouwde woning. Helaas bleek al snel dat de bewoners veel energie moesten stoppen in de lekkage van de grote glazen dakpanelen. Die bleken namelijk ook als condensatievlak uitstekend te functioneren, waardoor het water de serres in liep en initiatiefnemer Wereld Natuur Fonds nattigheid ging voelen. Van de Panda-woningen zijn er uiteindelijk maar enkele honderden gebouwd in Nederland.Na jarenlang procederen is er nu een compromis: de bewoners betalen voor de helft mee aan de vervanging van het glazen dak. Bewoners die het willen en kunnen betalen, mogen er onder dezelfde voorwaarden meteen een dakkapel op laten zetten.
Foto: Ton Borsboom
Tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel