nieuws

‘Oudere wil niet op een misère-eiland wonen’

bouwbreed Premium

Ook op zeer ver gevorderde leeftijd blijven ouderen het liefst in hun eigen woning. Met een beetje architectonische fantasie en wat domotica van de installateur moet dat best te doen zijn, bleek tijdens het Smart Buildings Event in Hoevelaken.

Levensloopbestendig bouwen: behalve ouderen profiteert ook het milieu daarvan, verklaart ir. Oresti Sarafopoulos van de Architecten Cie uit Amsterdam.
“Zo’n levensloopbestendig gebouw gaat minstens 50 jaar en makkelijk 100 jaar mee.” Als drager en inbouw gescheiden zijn, zijn de appartementen zonder ingrijpende aanpassingen geschikt te maken voor andere generaties. De portemonnee profiteert eveneens, want de kosten voor sloopwerk in het stedelijke gebied kunnen meer dan fors uitvallen.
“Vergrijzing bestaat niet”, vindt Sarafopoulos. “Na het pensioen breekt een nieuwe levensfase aan die mensen net zo beleven als toen ze nog werkten.” De kwaliteit van die nieuwe levensfase neemt snel af als die wordt doorgebracht in gebouwen die specifiek voor ouderen zijn ontworpen. Ontwerpers lijken ervan uit te gaan dat ouderdom met gebreken komt. Wat vaak vreugdeloze gebouwen oplevert, tijdens het Smart Buildings Event aangeduid als ‘misère-eilanden’.
Aan diezelfde misère wordt niet zelden domotica gehangen; de systemen worden zo een synoniem voor medische voorzieningen. “De nadruk ligt teveel op mobiliseren van hulpdiensten en te weinig op gemak in het dagelijkse leven”, meent directeur Harry van Lieshout van Van Santpoort Projectontwikkeling uit Veldhoven. Door die specifieke toepassingen wordt domotica minder universeel en kost het meer dan hoeft.

Investering

“Een goed aanlegde basisinstallatie die later kan worden uitgebreid beperkt de investering in domotica,” becijfert projectontwikkelaar ing. Bart Meijer van W6 Service Organisatie Woningcorporaties Rivierenland uit Kesteren.
Zo’n systeem verdeelt via een multikabel telefoon, radio- en televisiesignalen en data door de woning. Meijer: “De bewoners geven aan wat ze willen en betalen voor elke al dan niet draadloze voorziening.” W6 liet zo’n installatie voor 1000 euro per woning aanleggen in woongebouw/wijkservicepunt Bon Vie in Culemborg.
Hoe basaal die installatie ook is, er moeten voorzieningen worden getroffen. “Dat kan alleen als de installateur al vroeg bij het ontwerp wordt betrokken”, zegt Van Lieshout. De praktijk leert hem dat dit nog steeds niet altijd gebeurt en dat het onderwerp installaties nog steeds wordt onderschat. De uitvoering van de installaties bepaalt of een (appartementen) gebouw later is aan te passen aan de wensen van andere bewoners dan de oorspronkelijke kopers.

Reageer op dit artikel