nieuws

Open kaart spelen is het stokpaardje van Apticon

bouwbreed

Marbella, Toulouse, Berlijn, Amsterdam, het bouwproces is volgens aannemer Apticon overal hetzelfde. Met 3D-tekeningen, open budgetten en tussentijdse opleveringen wil de nieuwkomer snel en anders de top honderd van Europa binnendringen.

Is het gepeperde Spaanse spierballentaal of gezonde Hollandse ondernemersdrang. Directeur Eric Offermans steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Binnen vijf jaar wil hij met Apticon tot de top honderd van Europese bouwers behoren. “Bluf? Waarom? Jaarlijks is de Europese bouw goed voor een omzet van 1100 miljard euro. De landen waar wij willen werken, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België of Portugal hoesten 500 miljard euro op. Als wij daar 0,1 procent van pakken – laten we zeggen 28 projecten van 70 miljoen euro – zijn we waar we willen.”
Het liefst bouwt de oud-directeur van Rockwool (leverancier van isolatiemateriaal) en GIBO (leverancier van gipsplaten) in veelvoud. Golfbanen, hotelketens, casino’s, fabrieken en zorgprojecten, dat soort werk. “Maar onze aanpak leent zich ook voor woning- en utiliteitsbouw.”

Anders

Voor de naam Apticon werd deze zomer gekozen. Onder een andere naam bestaat de procesmatige bouwer al vijf jaar. In Zuid-Spanje namen investeringsmaatschappij Trimoteur, investeerder Amy en La Perla Living, een Amsterdamse projectontwikkelaar, het initiatief. “Ze constateerden dat er veel mis gaat in de bouw. Vaak wordt er zonder gedegen voorbereiding aan projecten begonnen. Ja, ook in Nederland. Dat moest anders kunnen.”
Anders, is een sleutelbegrip voor Trimoteur, dat ervaring heeft met het doorstarten van bedrijven. Sandd is het bekendste voorbeeld. Het postorderbedrijf werd binnen een paar jaar het op één na grootste van Nederland.
Met Apticon hebben aandeelhouders hetzelfde voor ogen. Offermans: “Een aandeelhouder vroeg; ‘hoe lang duurt het plaatsen van alle kozijnen in een gebouw van honderd appartementen?’ ‘Met twee man, anderhalf uur voor één kozijn’, was het antwoord’. ‘En als je dat met tweehonderd man doet?’ Dat is de essentie van Apticon. Wij kijken eerst naar de oneindige capaciteit en dan pas naar de beperkingen.”
In de voorbereiding valt volgens Hans van Tarwijk, hoofd engineering veel winst te pakken. “Als die slecht is lopen verschillende disciplines op de werkvloer door elkaar. Mensen doen dan dingen die ze niet moeten doen. Het maakt werk onoverzichtelijk, oncontroleerbaar en het leidt tot faalkosten.”

Disciplines

Apticon trekt de disciplines uit elkaar. De graafmachinist, de installateur, de timmerman, krijgen nadrukkelijk de opdracht alleen dat te doen waarvoor ze worden betaald. “Ze krijgen hun eigen 3D-tekening met daarop hun specifieke taak. Vooraf tekent hij voor wat hij aantreft. Achteraf zet hij een krabbel, voor wat hij heeft gedaan. De opdrachtgever krijgt tussenopleveringen te zien.”
Met bestekken werkt Apticon niet. “Eigenlijk willen wij maar vier dingen weten van de opdrachtgever; de exacte contouren van het gebouw (door architect), informatie over de afwerking, de prestaties en vooral zijn budget. Dan zetten we alle gegevens in een 3D-model. Na een vooronderzoek laten we de opdrachtgever weten of zijn ideale gebouw binnen budget gebouwd kan worden.”

Stokpaardjes

Open kaart spelen is hét stokpaardjevan Apticon. “Opslagen op inkoop kennen wij niet. De klant krijgt inzichten in alle facturen, ook van onderaannemers.” En als de uiteindelijke bouwkosten lager uitvallen, verdienen aannemer en opdrachtgever daar allebei aan. “Iedereen wordt daar beter van. Wij blijven zoeken naar de beste, de snelste en de goedkoopste bouwmethoden. Onderaannemers en leveranciers worden bij dat proces betrokken. Door slimmer te bouwen verdienen ook zij meer.”
Vijf jaar na oprichting is de portefeuille van Apticon gevuld met 50 miljoen euro aan opdrachten. Het huis dat door Jan des Bouvrie is ontworpen springt het meest in het oog.
Vanuit het nieuwe centrale kantoor in Houten wil Apticon Europa veroveren. “Wij zullen de grenzen moeten ontdekken. Zullen ook nooit zijn uitgeleerd.” Eén ding staat volgens Offermans vast: “Als je als bouwer niet genoeg verdient, doe je iets niet goed.”

Reageer op dit artikel