nieuws

Opblaasbare renovatietent

bouwbreed Premium

Voor een ongestoorde uitvoering van groot renovatieproject in Alkmaar gebruikt aannemer Tervoort uit Egmond aan den Hoef een opblaasbare doorwerktent. De tent is in samenwerking met zeilmakerij Bingham speciaal voor dit project ontwikkeld.

In Alkmaar is Tervoort Egmond in opdracht van Woonwaard Noord-Kennemerland aan het werk op een tamelijk ingrijpend renovatieproject van 154 woningen. De woningen krijgen, nieuwe kozijnen en een volledige nieuwe (verhoogde) opbouw met dakkapellen. Ook het interieur van de woningen wordt grondig aangepakt.
Omdat de bewoners tijdens de werkzaamheden in de woning blijven wonen, is gezocht naar een manier om mogelijke overlast door regen te voorkomen. “De oplossing vonden we in een verrijdbare, opblaasbare tent,” aldus C. Tervoort. “We hebben hem speciaal voor dit werk laten maken. In het verleden zijn er wel meer bedrijven geweest die vergelijkbare systemen hebben ontwikkeld, maar de uitvoering sloot toch weer net niet aan bij onze wensen. Uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij Bingham in Schiedam, een zeilmakerij die deze doorwerktent geheel volgens onze specificaties heeft gemaakt.”

Windgevoeligheid

De tent heeft een afmeting van 10 bij 14 meter en kan twee eengezinswoningen tegelijk overspannen. De tent staat gedurende twee dagen boven de woningen. Een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van de doorwerktent, was volgens Tervoort de windgevoeligheid.
Omdat de tent geen stijve constructie mocht hebben, is gekozen voor een tent met opblaasbare compartimenten. Alleen voor de aanvoer van het materiaal staat de woning een korte tijd in de open lucht. “We hebben deze tent voorzien van een veiligheidssysteem. Als het harder waait dan windkracht 7 slaan de ventilatoren af en loopt de tent in korte tijd leeg, waarna hij vervolgens slap over de kap gaat hangen. Dat systeem is met name bedoeld voor ’s nachts als wij daar niet aan het werk zijn.”

Gemakkelijk verplaatsen

De tent is moeiteloos door vier man te verplaatsen. Zij duwen de tent over een railsysteem dat in de bouw ook wordt gebruikt voor de zogeheten metseltreintjes. Twee ventilatoren, geplaatst op de steigers, blazen de constructie in een klein half uurtje overeind. Aan de buitenzijde van de tent zijn sjorbanden genaaid waarmee de constructie verankerd kan worden aan de steigers. De tent staat niet altijd boven een woning waarvan de kap gedeeltelijk is gesloopt.
Via de buienradar probeert de uitvoerder in te schatten wanneer materiaal ingehesen kan worden, opdat vervolgens op tijd de doorwerktent weer terug kan worden gereden boven het gesloopte dakgedeelte.
De tent, inclusief het railsysteem is 50 centimeter breed waarmee nog een loop/werkruimte op de steiger overblijft van 1,40 m. Volgens Tervoort is voor een witte kunststof gekozen om daarmee een goede lichtdoorlatendheid te bereiken. Onder de tent is het licht genoeg om veilig te werken. Bovendien is de tent voorzien van allerlei lussen en haken om kabels en lampen veilig op te hangen.
Of de doorwerktent door Tervoort Egmond ook op andere werken wordt ingezet, is nog niet zeker. “We hebben hem speciaal voor dit werk laten maken vanwege de grootschaligheid en de logistieke eisen. Ik sluit niet uit dat we nog vaker met dergelijke werken te maken hebben en dat deze tent dan ook weer dienst kan doen. En misschien is er ook wel interesse om deze tent te huren.”

Reageer op dit artikel