nieuws

Oostenrijker koopt Nederland in Dubai

bouwbreed

Het eilandje ‘Nederland’ voor de kust van Dubai is voor 32 miljoen euro verkocht aan een Oostenrijkse projectontwikkelaar. Die gaat de 2,4 hectare grote zandplaat samen met ‘Duitsland’ en ‘Oostenrijk’ tot een vakantieoord ontwikkelen.

Dat werd maandag bekend gemaakt door Nakheel; de projectontwikkelaar die voor de kust van Dubai driehonderd eilandjes opspuit die de contouren volgen van de wereldkaart. Wie de Oostenrijkse koper is, wil Nakheel niet zeggen; het bedrijf maakt de plannen binnenkort zelf wereldkundig.
Van de Nederlandse identiteit van dit hoekje van ‘De Wereld’ blijft waarschijnlijk weinig over. Kopers van eilandjes mogen die zelf voor een groot deel herscheppen. Veel meer dan zandplaten beschermd door een kunstmatig rif kopen ze in feite ook niet. Oevers zijn onbeschermd, er zijn geen steigers en er loopt geen enkele weg, brug of leiding naartoe.
De Oostenrijkse koper kocht naast Nederland en zijn eigen vaderland ook nog Duitsland. Met die eilanden kan hij binnen de ruimte die de planologen van Nakheel bieden heel veel kanten uit, zolang de verhouding land en water niet wijzigt en hij de mogelijkheden van buureilanden niet teveel beperkt.

Hoogbouw

Hoogbouw is verboden. Alleen op een paar centrale plekken worden drie of vier bouwlagen toegestaan.
Om dezelfde reden ontwierp Haskoning een rif en niet een waterkering rondom de eilanden ter bescherming. Boven water steekt slechts een dun randje stortsteen uit, dat het uitzicht niet hindert. De golven worden grotendeels onder water gebroken door een brede berm die gestaag oploopt.
Inmiddels is zo’n 50 procent van de wereld verkocht. Er is pas een eilandje bebouwd. Dat maakt deel uit van Groenland aan de rand van het project en blijft gegarandeerd van vrij uitzicht over zee.
Nakheel had het als model-eiland ingericht om aspirant-kopers op rond te leiden. Maar een inwoner van Dubai bood meteen zoveel voor het eilandje dat Nakheel door de knieën ging en aspirant-kopers voorlopig niet veel meer kan tonen dan een rij zandplaten.

Reageer op dit artikel