nieuws

Noorse evaluatie: pps wel sneller, niet goedkoper

bouwbreed Premium

Publiek private samenwerking (pps) heeft tot dusver in Noorwegen niet geresulteerd in lagere kosten bij de uitvoering van projecten. Wel verloopt de aanpak sneller. Dat is de slotsom in een evaluatie door het Noorse transporteconomische instituut TØI en raadgevingsbedrijf Dovre International in opdracht van het verkeersministerie.

Pps is tot dusver toegepast bij drie grote wegenprojecten, waarvan er twee inmiddels zijn voltooid. De reductie van de aanlegtijd noemen de rapporteurs wezenlijk, maar kostenbesparingen hebben ze niet kunnen signaleren. Positief zijn ze ten aanzien van de innovatie bij ondermeer de uitvoeringsstrategie en de projectorganisatie waartoe het pps-model heeft geleid. Op andere punten laten ze de conclusies in het midden, zoals bijvoorbeeld of private financiering goedkoper is dan publieke financiering. Daarvoor ontbreekt inzicht in de berekeningen van de aannemers. Verkeersminister Navarsete noemt de uitkomsten van het rapport ‘niet verrassend, maar wel nuttig.’ Bij de opstelling van een nieuw nationaal transportplan 2010-2019 zullen de bevindingen een belangrijke rol gaan spelen, zo belooft zij.

Reageer op dit artikel