nieuws

Ned erlandse ambassade in Berlijn als reclamezuilkop54

bouwbreed

Is die KPN-poster geen afscherming van een bouwplaats? Er stonden namelijk ook nog machines van de aannemer. De ambassade is toch al lang geleden opgeleverd?

Is die KPN-poster geen afscherming van een bouwplaats? Er stonden namelijk ook nog machines van de aannemer. De ambassade is toch al lang geleden opgeleverd?
Voor echte architectuur moet de burger wat extra over hebben, zo wordt ook door minister Plasterk gesteld. Hét voorbeeld daarbij is natuurlijk de Nederlandse ambassade in Berlijn, tenminste als we de verklaring voor de kostenoverschrijding mogen geloven: 57 miljoen in plaats van 33 miljoen euro.

Scherp

Bewakers in zo’n typisch veiligheidshuisje zoals ze ook bij verschillende ministers voor de deur staan, hielden me scherp in de gaten. Zo’n semi-permanente container op poten, dit moest toch echt de Nederlandse ambassade zijn. De twijfel kwam weer op toen ik het groene hondenhok met blaffende herdershond zag. Zo gaat Nederland toch niet met honden om? Dat levert zeker kamervragen op van de Partij van de dieren. Hoewel, honden zijn natuurlijk wel een goedkope manier om personen in het buitenland constant te bewaken.
De achtergevel van het gebouw gaf duidelijkheid: hier was niet alleen de reclameverlichting van Orange, maar ook was er een kleine tl-balk met rood- wit- en blauwlicht. En er lagen ook stenen op gravel. Dat moest kunst zijn en zulke kunst kunnen alleen Nederlanders neerleggen. Maar de doorslag gaf natuurlijk het bordje met een tulp met daaronder de tekst: verboden het grasveld te betreden. Zo’n mooi schuin oplopend grasveldje met boomstronken van koper met inderdaad perfect uitzicht op een sluis en binnenvaartboten vraagt om recreanten. Maar helaas, bij onze ambassade kunnen we niet het risico lopen op beschadigde tulpen. Nadere bestudering van het gebouw bevestigden de uitspraken van Rem Koolhaas: het gebouw zou inderdaad zo in Nederland kunnen staan. Bijvoorbeeld op het Marconiplein in Rotterdam: glasgevel met metalen strippen.

Motie

Oók typisch Nederlands aan het gebouw is de 4 auto’s brede asfaltweg die midden in het gebouw achter paaltjes naast de ingang omhoog loopt. Een doodlopende weg zonder auto’s, een duidelijke verwijzing naar de files en de A4. Maar het meest typisch Hollands waren de twee hoogwerkers met glazenwassers aan beide zijden van het gebouw.
Toch ik blijf met vragen zitten: is het gebouw nou klaar, sponsort KPN onze ambassades en is dit gebouw nou architectuur of zijn het de kleren van de keizer? Gewone burgers hebben geen verstand van architectuur en architecten mogen op straffe van royement van de BNA niets lelijks over gebouwen van leden zeggen. Maar ik heb wel de volgende motie bedacht: de Kamer, gehoord de beraadslaging, verzoekt de regering een standaardregeling in te voeren dat bij gebouwen die vanwege de architectuur extra geld toegekend gekregen hebben, gratis architectuurrondleidingen worden gegeven, en gaat over tot de orde van de dag.

Reageer op dit artikel