nieuws

Nat werk uit contract

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat Brabant haalt het gecombineerde contract alsnog uit elkaar. Na kritiek vanuit de Tweede Kamer komt er een aparte aanbesteding voor het natte werk.

Bas van Sluis
Dat heeft de dienst besloten. In eerste instantie bundelde Rijkswaterstaat Brabant zeven deelcontracten voor variabel onderhoud in een contract van tientallen miljoenen euro’s. Daarvan bestond één uit baggerwerkzaamheden in de Zuid-Willemsvaart tussen Helmond en Veghel. De overige zes waren droge contracten voor onder andere het aanleggen van asfalt. Het CDA in de Tweede Kamer had forse kritiek op de contractbundeling en vroeg om opheldering van minister Eurlings. Ook de Vereniging van waterbouwers in Bagger-, Kust- en Oeverwerken (VBKO) was woest over het combicontract.
Rijkswaterstaat is na de kritiek overstag gegaan. “We hebben na de vragen een heroverweging gemaakt en gaan het natte werk uit het contract halen”, zegt een woordvoerder. Rijkswaterstaat beraadt zich nu in welke contractvorm de baggerwerkzaamheden wordt gegoten. De dienst benadrukt dat het baggeren gewoon voor volgend jaar staat gepland. Ook een ander deelcontract – de aanleg van zes bootwachtplaatsen – is uit het gebundelde contract geknipt. Rijkswaterstaat heeft namelijk nieuwe prioriteiten gesteld. Het werk staat nu voor 2009 gepland.

Dwaling

De VBKO is blij dat Rijkswaterstaat is teruggekomen van de dwaling, zegt directeur Fries Heinis. Hij noemt het een goed signaal dat natte en droge contracten niet worden samengevoegd. “Asfalt en baggerwerk zijn toch twee verschillende dingen.”
Heinis is minder te spreken over het tijdstip van het opknippen van het contract. Volgens hem hadden baggerbedrijven zich al in combinaties ingeschreven. Woensdag kregen ze per brief te horen dat het natte werk niet meer in de aanbesteding meegaat. “Zuur, want daar is tijd en energie in gestoken. Dat is nu voor niets geweest.”
De Tweede Kamer zal de zaak aankaarten bij Eurlings tijdens de begrotingsbehandeling. De minster stelde onlangs dat de gebundelde contractvorm van natte en droge werken een goed initiatief is. Uit een marktverkenning bleek dat ook bouwbedrijven dat vinden, zei de minister.

Reageer op dit artikel