nieuws

Nanohuid registreert zwakke plek in beton

bouwbreed Premium

Met nanotechnologie hebben wetenschappers een soort huid ontwikkeld die mankementen kan opsporen in betonnen en stalen elementen.

De groeiende zorg over de structurele gezondheid van Amerikaanse bruggen en viaducten blijkt volgens Civil Engineeringeen grote stimulans voor het onderzoek naar goedkopere en efficiëntere sensors die zwakke plekken en corrosie in beton en staal opsporen.
Ingenieurs en wetenschappers van de University of Michigan hebben met nanotechnologie een sensor ontwikkeld die als coating over vrijwel elk bouwelement kan worden geplakt of geschilderd.
Het gaat om een materiaal dat bestaat uit diverse lagen van enkelwandige koolstofbuisjes, de meest fundamentele bouwstenen van de nanotechnologie. De nanobuisjes zijn aangebracht op een polymeer substraat met een hoge treksterkte en kunnen dan als een dunne film over beton of staal worden geplakt. In de vloeibare versie zitten de nanobuisjes in een oplossing die als verf over een oppervlakte kan worden gespoten.

Stroom

Wanneer een elektrische stroom door het nanomateriaal wordt gejaagd kan via het proces van electrical impedance tomography een 3-D beeld van het bouwelement op een monitor zichtbaar worden gemaakt. Zwakke plekken, corrosie en overbelasting in beton of staal veroorzaken fluctuaties in de elektrische weerstand van het materiaal en worden daardoor in verschillende kleuren zichtbaar op de monitor.
Volgens Jerome Lynch, hoogleraar civiele techniek aan de University of Michigan, is het materiaal veel effectiever dan een spanningmeter omdat het in één opname een compleet element in kaart brengt.
De technologie is tot nu toe alleen in een laboratorium gebruikt. Professor Lynch meent dat het materiaal geschikt zal zijn voor het opsporen van scheuren en vervormingen in de meest uiteenlopende elementen van bruggen tot vliegtuigonderdelen.

Reageer op dit artikel