nieuws

Junttan28-40 met krachtige lier

bouwbreed Premium

De veelzijdige funderingsmachine van Junttan kan – met een kleine uitzondering – alle soorten palen de grond in krijgen. Herman Peltenburg, hoofd materieeldienst van BAM Grondtechniek is dan ook in zijn nopjes met de nieuwe funderingsmachine van importeur Van den Heuvel Werkendam. ”Het is een welkome aanvulling op ons machinepark”.

“Naast prefab palen kunnen we er ook onze vibropalen, schroefpalen, verbuisde schroefpalen, schroef-combinatiepalen, buisschroefpalen, grotediameterboorpalen (de zogenoemde kellypalen) en onze eigen grondverdringende BVS-palen mee verwerken. Alleen met de renovatiepalen, die immers ontworpen zijn voor moeilijk toegankelijke plaatsen, kunnen we niet uit de voeten”.
De Junttan28-40 staat op rupsen en weegt, afhanklijk van de verder gebruikte uitrusting als makelaar en eventueel motor met avegaar, tussen 80 en 120 ton. De maximum werkhoogte is voor de mortelschroefpalen 23 meter en de maximale koppel is 40 kNm. De motor levert een vermogen van 414 kW, dat is 555 pk. De hamer, uiteraard van Junttan, is een HHK12A, hetzelfde type als de PM26. “Het mooie van deze machine”, zegt Peltenburg, “is dat ie onder de makelaar een voetplaat heeft, die extra stevigheid geeft. En hij heeft een enorm krachtige lier van 25 ton en een hulplier van 12 ton”. Overigens had de aanschaf nogal wat voeten in de aarde. Peltenburg: “Het is voor de fabrikant heel moeilijk om een beetje vlot aan delen van de machine te komen. Rexroth en ook motorenleverancier Cummins hebben kennelijk zo veel vraag, dat ze die niet aankunnen. Levertijden lopen daardoor aanzienlijk op”.
In de bovenwagen zijn behalve de lieren, de motor en de hydraulica ook het contragewicht van 12 ton aangebracht. Verder is er een fraai uitgeruste cabine met allerhande overzichtelijke en digitale meet- en regelapparatuur, waardoor alle motorfuncties niet alleen uit te lezen zijn, maar ook worden opgeslagen. De onderwagen heeft rupsen van 5700 mm. De transportafmetingen zijn fors: ruim 12 meter lang en 3,5 meter breed.

Reageer op dit artikel